Călătorii, Europa

Zagreb, un oraș cu tramvaie

August 19, 2012

Dacă n-am scris până acum despre Zagreb nu e pentru că nu mi-a plăcut orașul, ci pentru că a rămas, cumva, la sfârșit, deși l-am vizitat printre primele. E foarte aproape de Ljubljana, așa că merită să vizitați și capitala slovenă dacă aveți drum pe acolo.

* * *

Zagreb mi-a adus aminte de Timișoara, cu străduțele sale străbătute de tramvaie și piețele cu catedrale frumoase și clădiri îngrijite. Dar partea mai nouă a orașului nu îți smulge tocmai strigăte de admirație și în prima clipă rămăsesem cu impresia greșită că asta e tot ce se poate vedea colo. Asta până când am aflat că există și un oraș vechi, cocoțat pe un deal, chiar în buricul târgului.

E partea cea mai plăcută din Zagreb și, pe alocuri, cea mai liniștită. Niște străduțe pustii pe care nici măcar turiștii nu se aventurează, locuri de panoramă spre orașul de la poalele dealului și biserica Sfântului Marc, cu un acoperiș care îți ia ochii de frumos ce este. Cum eu stăteam în cu totul altă parte a orașului m-am tot plimbat cu tramvaiele astea rapide și silențioase de dimineața până seara. Zagreb, ca și Ljubljana, e o capitală liniștită, te-ai putea crede cu ușurință într-un oraș de provincie, cel puțin în zona centrală exact așa m-am simțit. Iar a doua zi am plecat spre sud, la Split – nouă ore cu trenul până la Marea Adriatică.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: din Ljubljana cu trenul, în două ore, biletul costă 14.6 Euro. Un abonament pentru tramvai pentru o zi costă 40 KN, iar o călătorie 12 KN.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ana Maria January 16, 2013 at 3:01 pm

    Eu as vrea sa merg iarna….sper ca centrul vechi sa fie la fel de frumos si gratios cum l-ai gasit tu :).

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.