Călătorii, Europa

Viena în detalii

November 4, 2012

#1. Plimbându-mă pe străzile Vienei m-am trezit în fața casei lui Beethoven: la ce etaj o fi stat? La 3 sau la 4, unde sunt draperii vișinii? La parter inevitabilul museum shop – fiecare muzeu vinde ceva, dacă nu amintirea unui om care a plecat demult, măcar un creion cu o operă de artă pe el.

* * *

#2. Chiar mă întrebam cine strânge balega lăsată de frumoșii cai din Viena și răspunsul s-a înființat imediat: nimeni – săracii cai sunt obligați să umble cu sacul de balegă după ei. Altfel spus turiștii dau o grămadă de bani să se plimbe cu caleașca învăluiți în miros de îngrășământ natural. Măcar caii sunt foarte frumoși, cu urechiușele lor îmbrăcate în mătase.

#3. Un magazin întreg numai cu ciocolată! Am ajuns în rai și raiul e tapetat cu cutiuțe, borcănașe, pachețele de ciocolată pregătită manual, „hand made in Vienna”: Xocolat! Scump, dar ciocolată adusă tocmai din Africa merită niște bănuți în plus, nu?

#4. Îl ador pe Mozart, m-aș răsfăța cu el în fiecare zi a vieții mele. Ciocolata Mozart, la asta mă refer, desigur. Cel mai bun preț mi s-a părut la un magazin lângă Catedrala Sfântul Ștefan unde o pungă cu 25 de bomboane Mozart costa vreo 3,34 Euro sau pe acolo. Cumpăra lumea câte 3-4 pungi din astea, știau ei ce știau, Mozart e cel mai tare. Nu întâmplător Beethoven nu are marca lui de ciocolată – dacă ar avea ar fi neagră ca moartea și amară ca ziua de dinainte de salariu.

#5. La început de noiembrie se pregătea de zor Târgul de Crăciun de lângă Rathaus (RetHaus, cum i-am zis eu, prima dată când am fost la Viena, unui funcționar austriac care m-a corectat, zâmbind, RatHaus, că doară ei nu au șobolani la primărie, ca în alte părți). Am făcut un calcul matematic rapid și mi-a ieșit că până la Crăciun mai erau, din acel moment, 50 de zile.

#6. Toamna. Oriunde m-aș duce găsesc o toamnă pe gustul meu. Păcat că se întunecă atât de repede, păcat că nu ține prea mult.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: cu Austrian care are curse frecvente și prețuri de la 89 Euro în sus pentru un zbor direct dus-întors. Transferul de la aeroport costă 8 Euro cu Vienna Airport Lines care are stație terminus în Morzinplatz/Schwedenplatz (stația de metrou Schwedenplatz, piațeta Morzinplatz care e un pic după un colț de stradă). Se poate ajunge de la / la aeroport și cu City Airport Train/ CAT, biletul costă 12 Euro.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Anca November 19, 2012 at 8:13 am

  Pe Mozart il stiu prea bine, dar de ciocolata africana aud pentru prima data. Iti mai aduci cumva aminte pe unde era magazinul, ca nu l-as rata data viitoare cand trec pe acolo?

  • Reply Anca November 19, 2012 at 9:53 am

   L-am gasit! Este magazinul Xocolat, care se pare ca e cel mai grozav din Viena. Eu am fost in Xocolat din Palais Ferstel, Tafelschokoladen.

 • Reply nickro November 19, 2012 at 10:38 am

  Mi-am luat bilete pentru Viena, pentru vara viitoare. Nu sunt lămurit dacă să aloc o zi pentru Bratislava sau pentru abaţia Melk. Poate mai scrieţi despre Viena :)!

  • Reply Anca November 19, 2012 at 10:44 am

   Bratislava e draguta, e o destinatie de o zi – iti poti face o idee despre ea aici.

   La abatia Melk nu am fost, dar pare foarte frumos. Eu am mai fost in Viena asa ca de data asta am stat mai putin.

 • Reply Jen November 19, 2012 at 10:39 am

  CAT nu prea merita banii, decat daca te grabesti foarte tare. Poti sa iei metroul normal care face cu vreo 10 minute mai mult, costa cu vreo 5 euro mai putin si te duce tot in centru (inclusiv la Landstrasse, parca acolo are capatul CAT).

  De vizitat: cartierul cu lucrarile lui Hundertwasser!

  • Reply Anca November 19, 2012 at 10:45 am

   Am vrut initial sa iau metroul, dar la automat imi afisa un pret mai mare decat la autobuz si am renuntat. Probabil era oferta pt CAT si n-am stiut eu unde sa ma uit dupa biletul simplu de metrou.

 • Reply Jen November 19, 2012 at 10:53 am

  Sincer nici eu nu mai stiu cum se face, pe mine m-a asteptat o prietena si a cumparat ea biletele 😀

 • Reply Daiavedra November 7, 2013 at 10:16 am

  Viena e superbă, tot timpul anului, sunt atâtea de vizitat, iar de Crăciun orașul întreg e o sărbătoare.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.