Călătorii, Europa, România

Vâltorile de la Lisa

June 8, 2014

Știți păturile acelea mițoase care se vând pe la târgurile țărănești sau chiar pe stradă de câte un țăran dornic să scape de marfa grea? Eu le-am văzut de multe ori, dar nu m-am întrebat niciodată cum se fac, asta până când am ajuns la Lisa și am văzut cu ochii mei cum o țesătură normală, rară, se transformă miraculos în ceva foarte gros și cu smocuri lungi.

* * *

De Rusalii am vizitat la Lisa afacerea de familie a unor gospodari din zonă care au niște “vâltori” în care se pregătesc aceste straie. Procesul este unul ecologic: apă din pârâul Lisa + o roată care zgreapțănă țesătura pe niște nuiele de păducel + o saună unde se micșorează straiele. La final rezultă o țesătură mițoasă și foarte groasă, aproape impermeabilă. Cam într-o jumătate de oră vedeți despre ce este vorba și vă rămâne timp și să cumpărați ceva de la magazinul pe care îl au acolo, dar merită să le faceți o vizită, nu au mai rămas multe manufacturi de acest tip la noi în țară.

CHESTIUNI PRACTICE:

Contact: Comuna Lisa nr. 381, județul Brașov. Telefon 0762 307 227, E-mail viodan22 at yahoo.com, Facebook.
Vizitare: Luni – Vineri: 9:00 am – 8:00 pm, Duminică: 9:00 am – 8:00 pm. Pentru vizitare se percepe o taxa de 5 lei.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Marcela July 29, 2014 at 2:14 pm

    Salut! Urmăresc cu interes toate postările tale şi mă bucur că pot învăţa ceva nou şi interesant. Aş dori să ştiu ce aparat foto foloseşti, deoarese poze sunt de-a dreptul impresionante şi vii. Mulţumesc!

  • Reply Anca July 29, 2014 at 2:18 pm

    Multumesc Marcela 🙂 Acum am un Nikon D90 cu obiectiv Tamron 17-50mm si un filtru de polarizare.

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.