Călătorii, Europa

Ulcinj, la granița cu Albania

August 27, 2012

Ca să ajungi din Budva, Muntenegru, în Shkodra, Albania, e musai să treci prin Ulcinj (Ulțini), un orășel de graniță despre care chiar nu știam nimic și nici nu aveam așteptări de niciun fel. Am zis “bogdaproste” că circulau autobuze așa cum citisem eu pe net, mi-am luat bilet și am plecat spre graniță.

* * *

Patru ore în Ulcinj, un cer tulbure și o autogară plictisită, dar cu birou de informare turistică (închis). Ce este de văzut? Am luat-o spre “oraș”, pe o stradă tot mai aglomerată și cu clădiri cu aspect tot mai otoman. Ulcinj e în Muntenegru, dar 70% din locuitori sunt albanezi, nu degeaba indicatoarele au devenit, dintr-o dată, bilingve.

Surpriză: pe măsură ce avansez spre centrul orașului vechi zăresc tot mai multe mașini cu numere de România. Ba îi și aud grăind pe proprietarii acestora, dovedindu-se a fi cu toții din vestul țării. Lucrul nu mă mai surprinde, atâția turiști români ca în Budva nu am văzut nicăieri. Se dovedește că Ulcinj, cu plaja sa adăpostită de golf și castelul cocoțat pe un deal, este o stațiune estivală destul de cunoscută și căutată, nicidecum vreun orășel anonim. Prețurile nu sunt mari ca în Croația, marea are nisip, orașul e drăguț și oamenii amabili – ce îți poți dori mai mult?

Nu am ajuns și la castel – cele patru ore nu mi-au permis să mă cațăr și acolo, dar dintr-o parcare improvizată într-un parc, lângă niște palmieri, am tras cu ochiul la tot ce vedeam. Inclusiv la o barcă de lemn abandonată pe marginea străzii, lângă mașini. Într-un fel eu ajunsesem deja în Albania, dar mă indusese în eroare faptul că granița era câțiva kilometri mai încolo.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: cu autobuzul din Budva (drumul durează 2 ore și biletul costă 7 Euro) sau Shkodra, Albania (drumul durează 2.5 ore / 3 ore și biletul costă 6 Euro).

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Ghiduri Turistice December 20, 2012 at 6:42 pm

  Foarte drăguţă staţiunea. Ai cumva şi câteva informaţii despre preţurile practicate acolo?

  • Reply Anca December 20, 2012 at 5:35 pm

   Din pacate nu, am fost in trecere.

 • Reply adi4an December 23, 2012 at 7:52 pm

  Preturile in Muntenegru au crescut foarte mult. cred ca atu-ul lor e in primul rand moneda vis a vis de occidentali si lipsa vizei vis a vis de sovietici. La hotelul Aruba, care e situat undeva in zona Budva am platit rezervand prin booking in 2011, pentru luna iulie, 20 de euro/noapte pt. utilizare in regim single al unei camere duble. Am facut ieri o simulare si mi-a dat 72 de euro dubla. Infernal de mult pentru distanta de statiunea in sine( 6 km.) Sa va feriti la Budva de hotelurile care se lauda cu o panorama frumoasa spre mare. Asta se traduce ca sunt cocotate pe deal si cand vi de la plaja ai ce mers ceva si pieptis pe deasupra. Cu locurile de parcare e durere.

  • Reply Anca January 3, 2013 at 9:49 am

   Simularea era pentru 2013?

 • Reply Traveling Hawk February 1, 2013 at 8:19 pm

  Gasesti preturi la mine pe blog, Ghiduri turistice, la articolul Mancarea. Am scris mai mult despre Ulcinj fiindca am stat acolo o saptamana:)

 • Reply Traveling Hawk February 1, 2013 at 8:22 pm

  Anca, gasesti poze din cetate pe blogul meu. Cateva case au fost renovate si transformate, mai ales, in restaurante cu specific pescaresc. Nu e deloc mare cetatea! Se vedea de pe balconul casei in care am stat.

  In Ulcinj sunt 18 km de plaja! Sunt mai multe plaje si desi toti vorbesc despre Velika Plaja (vreo 12 km), mie mi-a placut cel mai mult Valdanos. E mai mica si aduce mai mult cu…Grecia:) La Velika Plaja e enorm de multa lume.

  • Reply Anca February 2, 2013 at 10:40 am

   Oh…eu nici nu stiam de orasul asta pana cand nu am fost nevoita sa trec prin el 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.