Călătorii, România

Salina Turda, călătorie spre centrul pământului

December 2, 2012

Până acum o săptămână mai fusesem doar o singură dată într-o salină: Salina Slănic Prahova, care e interesantă și ea, dar cea din Turda, proaspăt renovată cu fonduri PHARE, o întrece cu mult. În primul rând ai impresia că ai ajuns în mijlocul unui decor pentru un film SF – cele două mine principale, Mina Rudolf și Mina Terezia, sunt incredibile.

* * *

După ce mergi pe un culoar lung cobori niște trepte învelite în sare și ajungi în partea de sus a minei Rudolf, adâncă de 42 de metri. Priveliștea e fabuloasă, iar într-un colț se zărește un pic și din Mina Terezia, cu lacul său subteran. Se coboară pe fundul minei cu liftul (sau pe scări, dar sunt cam multe, totuși…), jos fiind amenajate terenuri de joacă (popice, minigolf, teren de sport), un amfiteatru și carusel, majoritatea construcțiilor fiind din lemn.

Și mai în adâncime este Mina Terezia – se coboară tot cu liftul preț de câteva etaje, iar jos, după ce treci podul de lemn, te trezești pe un fel de insulă din lemn în mijlocul unui lac pe care vizitatorii se plimbă cu bărcile. Sus de tot se vede o spărtură în peretele înalt: Mina Rudolf, din care tocmai ai coborât. Salina Turda mi-a amintit de cărțile citite în copilărie, de O călătorie spre centrul Pământului și lumea imaginată de Jules Verne. În afară de aceste mine principale mai există o sală a ecourilor, o instalație veche de extracție a sării și o sală de tratament la care accesul e restricționat doar pentru cei cu trimitere medicală.

La întoarcere m-am oprit un pic și în Turda – centrul orașului este drăguț, dar complet mort în timpul weekend-ului. Muream de foame și aș fi mâncat orice, oriunde, dar n-am găsit în centru niciun restaurant, fast-food sau măcar o patiserie. Noroc cu un supermarket care era încă deschis. Pentru că era cam frig și începuse să se întunece nu m-am plimbat prea mult, deși, culmea, zărisem un birou de informații turistice deschis la ora aia. Probabil că vara e mai plăcut.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: din Cluj există curse la fiecare 20 minute către Turda, un bilet costă 7 lei și drumul durează o jumătate de oră. Din centrul orașului Turda se fac 5 minute cu taxiul (10 lei) sau 10 minute cu autobuzul 17 (2 lei, circulă destul de rar) până la intrarea nouă a salinei. Biletul de intrare în salină costă 15 lei, iar programul este de luni până duminică, de la 9 la 17. Atenție, după ora 15 nu se mai poate intra în salină!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply wish2go December 11, 2012 at 7:33 pm

  Superb! Planuim de ceva vreme sa ajungem acolo…

 • Reply Andrei C. December 12, 2012 at 8:44 pm

  Doar atat???

  • Reply Anca December 12, 2012 at 9:06 pm

   Doar atat ce?

   • Reply Andrei C December 13, 2012 at 8:40 am

    Poze/text. Doar un pic de SEO pe ce e mai important (insula lemn, lac, terezia, phare) si asa…nush…hai ca am fost si acolo, sa pun un articol. Desi da…e "de gustibus", mie mi se pare un loc foarte frumos, mult peste ce au de oferit salinele din tara, si nu numai. Accept ca poate pe unii nu-i pasionează o grotă de sare cu barcute. 🙂

    • Reply Anca December 13, 2012 at 9:46 am

     Ce ar fi trebuit sa scriu ca sa fie acceptabil din punctul tau de vedere?

     • Andrei C December 13, 2012 at 3:06 pm

      Ceva ce nu as gasi in orice alt site generic despre Salina Turda. Altfel, de ce as citi, ce aduce nou?

     • Anca December 13, 2012 at 3:18 pm

      E o vizita la o salina, ce as putea sa aduc nou?

 • Reply Ghiduri Turistice December 12, 2012 at 10:21 pm

  Au făcut o treabă grozavă la Turda!

 • Reply Anca December 13, 2013 at 3:04 pm

  Am stat un an la Cluj și n-am ajuns s-o vizitez; e must see pe anul viitor. 🙂

  • Reply Anca December 13, 2013 at 3:13 pm

   Stii cum e…ce e aproape de casa e mai greu de vizitat 🙂

  Leave a Reply