Călătorii, Europa

Ruta bizantină de pe insula Paros

September 26, 2016

Paros a avut în trecut o rețea extinsă de drumuri pietruite care străbăteau insula. O parte din ele s-au păstrat, transformându-se în trasee de hiking: unul dintre ele este Ruta bizantină, care leagă Léfkes de Pródromos.

* * *

Este un traseu ușor, pietruit, care străbate dealurile și coboară spre mare. Drumul are 3.6 km și toată plimbarea (pentru că asta e, de fapt), durează o oră. O dată ajuns la Pródromos te poți opri acolo la o tavernă, cum fac o parte dintre călători, sau poți merge mai departe spre mare, dar de data asta pe șosea, pentru că traseul pietruit se termină în Pródromos.

Ca să ajung în Léfkes am luat un autobuz din Chora, m-a lăsat undeva în vârf de deal. Jos se vedeau dealurile și o catedrală, pe care am vizitat-o ulterior. Totuși, cel mai greu mi s-a părut să găsesc locul în care începe ruta propriu-zisă: deși erau indicatoare ici și colo, nu era foarte clar încotro trebuie să mă îndrept. În caz că ajungeți acolo și aveți aceeași problemă, o dată ce ajungi la catedrală trebuie să te întorci înapoi pe străduțele labirintice, dar luând-o în jos. La un moment dat ajungi pe o alee care are în capăt o barieră (și care pe mine m-a indus în eroare ca fiind un dead-end), iar dincolo de barieră e o parcare micuță. Chiar acolo începe Ruta bizantină.

Mai departe nu aveți nevoie de îndrumări: drumul te poartă singur pe lângă stupi de albine și un mic pod de piatră, urcând și coborând până ți se deschide în față priveliștea mării. O dată ajunsă la Pródromos am vrut să merg mai departe până la mare: distanța nu e foarte mare, vreo 2 km, dar exact când am ajuns aproape de plajă am zărit, venind spre mine, autobuzul pentru Chora, și cum circulă mai rar, m-am întors în oraș.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge la Léfkes: cu autobuzul din Chora, de lângă port, biletul costă 1.8 Euro

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.