Călătorii, România

Rășinari, în Mărginimea Sibiului

July 8, 2012

Ca să ajungi la Păltiniș trebuie să treci și prin Rășinari, și dacă tot ajungi acolo de ce să nu te oprești pentru o plimbare pe ulițele satului și câteva fotografii? Rășinari e un sat de oameni bogați, mi se spune, dar cu apucături ciudate, cu căsătorii între ei pentru păstrarea averii și câte o bătaie cu furcile, așa… din când în când. Pe străzi nici suflet de om în arșița amiezii – case blindate bine în spatele porților înalte și-un drum bolovănos și neprietenos. Ce e frumos tare e biserica veche, pictată în exterior – e una dintre cele mai vechi din Mărginime.

* * *

Casa lui Cioran e chiar la drum – masivă, pătrățoasă, fără vreun farmec deosebit, o casă de oameni gospodari, care acum nu mai poate fi vizitată. A lui Goga însă șade la umbra unor brazi, pe o străduță lăturalnică, frumos vopsită în alb și cu lumina furișându-se de sus. Ar fi fost aproape poetic dacă pe drum nu m-aș fi întâlnit cu idiotul satului care bălmăjea ceva de neînțeles, în timp ce lângă poarta unei case zăcea un om beat mort. Amestec ciudat de frumos și urât, ca întotdeauna în viață.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Marius C. October 21, 2012 at 3:58 pm

  De la Rasinari ajungeti foarte usor la Paltinis. Merita.

  • Reply Anca October 22, 2012 at 4:15 pm

   Am fost si la Paltinis, dar inca nu am scris despre asta 🙂

 • Reply Andreea B October 21, 2012 at 10:32 pm

  Superbe fotografii. Rasinariul l-am umblat intr-o zi geroasa de iarna. Cladirile vechi sunt fotogenice si pe fundalul imaculat oferit de zapada.

  • Reply Anca October 22, 2012 at 4:16 pm

   Mai ales cand e zapada proaspata 🙂

   • Reply Andreea B February 10, 2013 at 2:00 am

    Da, e mai mare contrastul 🙂

  Leave a Reply