Bucureşti

Primăvara în Grădina Botanică

April 7, 2012

În ciuda oricăror prognoze meteo, sâmbătă soarele a strălucit mai tare ca oricând în primăvara asta. E sezon de pomi înfloriți, de haine tot mai ușoare și pierdut vremea prin parcuri, terase, oriunde, numai în casă nu. De ce nu la Grădina Botanică pe care n-am mai vizitat-o de câțiva ani?

* * *

E unul din puținele locuri din București în care nu găsești doar alei și copaci, ci și specii de plante mai exotice, inclusiv palmieri și… mușcate. Da, mușcate găsești și la vecina de bloc, dar astea din Grădina Botanică parcă sunt mai cărnoase și mai roșii. Serele se pot vizita doar între anumite ore și se plătește bilet separat, dar pentru întârziați există și trasul cu ochiul pe fereastră la cactușii cuminți de pe rafturi și copăceii de prin țări mai calde.

Grădina Botanică are peste o sută de ani și lucrul ăsta începe să se vadă dacă te uiți cu atenție la aleile sparte, serele bătrâne și unele spații verzi cam neîngrijite. Mie îmi plac lucrurile frumoase și vechi, cu un aer demodat, dar după ce am văzut și alte grădini botanice de prin alte părți parcă nu m-aș supăra dacă aș regăsi bogăția aia de plante și în grădina noastră. Căci, nu știu de ce, dar la noi sunt cam puține raportat la spațiul de care dispune grădina tocmai în buricul capitalei.

Altfel, ce pot să spun? Slavă domnului că ești lăsat să calci „peluza” și să te odihnești pe iarba proaspăt răsărită și nu te apostrofează nimeni dacă faci fotografii – de altfel n-am mai văzut așa o colecție de aparate foto „profesionale” în vreun parc de când mă plimb eu prin Bucureștiul ăsta. Toată lumea a ieșit la fotografiat zambile, așa că nu puteam să nu fac și eu asta și să vă arăt colecția de primăvară-vară la zambilele Delft și la pseudo-narcisele Carlton. Care, apropo, miroseau demențial.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: Grădina Botanică se găsește pe Șos. Cotroceni nr. 32, București, și este deschisă între orele 8 și 18. Biletul de intrare costă 5 lei pentru un adult și 2 lei pentru un copil.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply nickro April 9, 2012 at 9:29 am

  Ce aparat foto folosiţi? Mi se par foparte reuşite pozele! Desigur, contează în primul rând, priceperea posesorului :)!

  • Reply Anca April 9, 2012 at 9:32 am

   Un Nikon D60 la mana a doua cu un obiectiv Nikkor 18-105. Conteaza si priceperea, dar si obiectivul aparatului, filtrele, dar mai ales lumina de afara… 🙂

 • Reply Liliana April 9, 2012 at 9:46 am

  Ce frumoasă primăvară e prin Bucureşti … La Sibiu a plouat aproape tot weekendul, iar azi dimineaţă se distrau nişte fulguşori de nea de visul meu de primăvară :).

  • Reply Anca April 9, 2012 at 10:08 am

   Am auzit si eu ca prin unele locuri a nins – mi se pare groaznic, sper sa n-am “norocul” asta sa vad zapada pana la Craciunul urmator 😀

 • Reply MicileVacante April 9, 2012 at 10:37 am

  Colectie de primavara-vara la zambile, zici? Hmm, zambilele mele (din ghiveci, nu flori taiate) au stat inflorite fix 10 zile, apoi gata, nimic, planta seamana acum cu o ceapa. Tu zici ca mai face ceva la vara?

  La noi, in Cluj, primavara cu alaiul ei de flori vine mai tarziu, asa ca doar de Paste mi-am planificat vizita anuala la Gradina Botanica…

  • Reply Anca April 9, 2012 at 10:55 am

   Ah, nu ma pricep deloc la zambile, din pacate 🙂

 • Reply Gabriela Cimpoca April 9, 2012 at 9:18 pm

  Frumoasa gradina botanica bucuresteana, de care imi amintesc vag, pentru ca am vizitat-o pe vremea cand aveam vreo 11-12 ani, si ne-au dus cu autocarul in vizita la Bucuresti (evident, se intampla in secolul trecut). Acum, pare un amestec intre marire si decadere!

  • Reply Anca April 10, 2012 at 9:20 am

   Cu accent pe decadere, din pacate… Are farmecul ei, dar putea arata mai bine, cred.

 • Reply Anda April 10, 2012 at 12:51 pm

  Ma duc si eu azi ca pare vreme faina. sa vedem ce va iesi;) Pana atunci, am distribuit articolul tau pe Facebook. asa, ca sa-mi treaca pofta pana ajung in Gradina.

  • Reply Anca April 10, 2012 at 1:24 pm

   Multumesc. In timpul saptamanii nu pot sa imi fac program de plimbari, nici nu stii cat te invidiez pentru asta 😀

 • Reply Anda April 11, 2012 at 6:22 pm

  Nu am nici eu mereu timp de plimbari in timpul saptamanii, e in functie de program. Lucrez in ture:) Am fost ieri, uite cum a fost: http://hai-la-bord.blogspot.com/2012/04/gradina-botanica-natura-s-trezit-la

  • Reply Anca April 11, 2012 at 6:27 pm

   Am vazut, eu am ratat ratele (sau ele pe mine) 😀 Mersi 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.