Bucureşti

Picnic în Parcul Carol

May 7, 2011

Există o insulă mică în Parcul Carol numai bună pentru un picnic la umbra unui copac. Mă duc acolo cam în fiecare an, mai ales primăvara, când lipsa de soare devine acută. Ieri, după ce m-am moșmondit prin casă o oră hotărându-mă dacă să plec sau nu, uitându-mă pe fereastră din 5 în 5 minute și admirând cerul pâclos rău-prevestitor, mi-am făcut până la urmă curaj și am plecat la picnic.

* * *

Între timp s-a curățat și cerul și am avut o sâmbătă însorită, mai să nu-mi cred norocul de lună mai când e știut că-n alte părți ninge. Pe la Unirii am făcut un ocol ca să văd pregătirile pentru concert, apoi am reușit să mă rătăcesc în cartierul de căsuțe de pe lângă Gara Filaret – loc numai bun pentru plimbări și făcut fotografii, care trebuie explorat mai în amănunt într-o altă zi.

Parcul Carol: am găsit pe insulă un cireș (sau vișin?) cu flori scuturate, cu soare filtrat de frunze verzi, orăcăit de broaște, păpădii și rațe care-și luau zborul deranjate de prea mulții oameni cu hidrobiciclete care se opreau lângă mal pentru 1, 2, 10 poze cu măcăitoarele grăsune. A fost perfect, am adormit cu cartea-n mână sub soarele blând și la întoarcere mi-am luat o înghețată din aceea care desăvârșește o zi perfectă de nefăcut nimic. Just my luck, pentru că azi iarăși plouă și e frig.

AUTOGARA FILARET ȘI RUDELE SALE

Dincolo de mamuții victoriilor socialiste – blocuri, palate, blocuri, ministere, piețe și fântâni – există acele biete căsuțe uitate de pe lângă autogara Filaret, cartier cu farmec de mahala, decorat cu fotolii vechi aruncate-n intersecție, scări înguste ce urcă pieziș, ziduri încărcate de iederă. Habar n-am cum se numește cartierul, dar sâmbătă, după prânz, era așa o liniște acolo de o simțeai cum se prelinge, fără vlagă, pe lângă casele bătrâne, ca mierea ce se scurge încet înapoi în borcan. Afară nu e nimeni, cin’ să fie la ora aia, copiii mici sunt la somn, cei mari își fac siesta, doar eu bântui străzile goale. Asta-i clipa – când lumina-i aurie și cerul prea albastru, și tu ești.

ParculCarol01.JPGParculCarol02.JPGParculCarol03.JPGParculCarol04.JPGParculCarol05.JPGParculCarol06.JPGParculCarol07.JPGParculCarol08.JPGParculCarol09.JPGParculCarol10.JPGParculCarol11.JPGParculCarol12.JPGParculCarol13.JPGParculCarol14.JPGParculCarol15.JPG

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Cătălin May 9, 2011 at 9:34 am

  Pe insula respctivă a existat un restaurant, demolat în anii 30 printr-o Decizie a muncipalităţii…

  • Reply Anca May 9, 2011 at 10:38 am

   A, da? Nu mi-as fi imaginat, e destul de mica insula.

 • Reply Gabriela Cimpoca May 9, 2011 at 10:55 am

  A fost un week-end cu uragan, care ne-a tinut in casa. Mi-am facut plimbarea, ca de obicei, infruntand vantul puternic, care, nu stiu cum se facea, dar mi-a batut tot timpul din fata. In rest… nu-mi mai aduc aminte de altceva, deci nu cred ca s-au intamplat lucruri speciale! 🙂

  • Reply Anca May 9, 2011 at 11:06 am

   Noi n-am avut uragan, dar duminica a venit toamna si a ramas pana acum. E chiar ciudat, parca un glumet cinic a sarit vara si ne-a bagat direct toamna rece in case.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.