Călătorii, Europa, România

Pașcani, un oraș cât o stradă

October 21, 2012

Când am fost la Iași mi-am luat 2 cărți, să le citesc în timp ce aștept trenul spre București. Una dintre ele, scrisă de un englez, este povestea unui băiețel din Botoșani care, pe vremea legionarilor, e trimis la unchiul său bogat și celebru din Londra, unchiul Rudolf, și rămâne definitiv acolo. Mi-am dorit, prin urmare, să vizitez și eu Botoșaniul în a doua zi de weekend moldovenesc, dar legăturile cu trenul erau proaste și eu nu aveam timp, ca întotdeauna, să schimb trenuri și să aștept. M-am dus în autogara din Iași și am ales destinația cu cele mai dese curse: Pașcani.

* * *

Ce este de văzut în Pașcani? Nu știam, în broșurile mele nu era menționat deloc. De la Iași până acolo se face cam o oră, trecând prin Târgul Frumos și niște sate cu peisaje frumoase de toamnă. M-aș fi oprit pe marginea drumului ca să fotografiez niște dealuri, dar nu puteam. De asta regret că nu am mașină, mereu depind de alte mijloace de transport, de orare și trasee stabilite de alții.

Pașcani, așa cum l-am cunoscut eu, este cât o stradă, maxim două care se întâlnesc lângă Casa de Cultură. Pe margine copaci, blocuri, magazine, mai la intrarea în oraș un spațiu verde care, conform unei pancarte, urmează să fie amenajat ca parc municipal, dar din iulie 2011 și până acum nu s-a făcut nimic. Pe o alee frumoasă îmbrăcată în culori de toamnă trebuia să fiu atentă unde calc, pentru că locul era folosit și pe post de toaletă publică.

Păcat, este un oraș plăcut, s-ar putea face mai mult. M-am învârtit pe strada principală și realizând că asta e tot ce se poate vedea am plecat spre autogară. Mi-am amintit de orășelele anonime de provincie și de pericolul de a locui într-unul din ele: ajungi să crezi că asta e tot, că de fapt este bine, că visele mari nu sunt pentru tine.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Anda October 30, 2012 at 9:23 am

  Am fost in Pascani o singura data si am avut aceeasi impresie.E un oras cu o singura strada. Am vazut statuia lui Mihail Sadoveanu, un conac ascuns intr-un fel de parc si cam atat. Ce e mai interesant este in imediata apropiere, in Ruginoasa, castelul lui Cuza.

  • Reply Anca October 30, 2012 at 10:38 am

   Am zarit si eu un conac intr-un parc intr-un sat de langa Pascani, dar cum nu aveam cum sa ma intorc sa il vizitez.

   • Reply Anda October 30, 2012 at 10:58 am

    Ala era castelul de la Ruginoasa. Eu sunt de parere ca merita vizitat, este ingrijit si parcul din jurul lui este superb. Tot o singura data am fost, acum cativa ani, cand castelul inca nu se putea vizita in interior. Nici nu mai stiu unde-s pozele de atunci, asa ca trebuie sa ma intorc…

 • Reply Liliana October 30, 2012 at 10:32 am

  Pe vremuri se făceau perdele la Paşcani, era mare business ceauşist :).

  • Reply Anca October 30, 2012 at 10:41 am

   Da, faimoasele perdele de Pascani 😛

 • Reply TIP October 31, 2012 at 10:41 am

  Buna anca, ma bucur sa vad astfel de imagini!
  De ce?
  Pai prefer zonele mici si liniste, cum sta pascaniul cu ordinea publica,legea?
  Ca-n marele orase sau practic este vorba de alta tare?

  • Reply Anca October 31, 2012 at 11:30 am

   Am stat prea putin ca sa aflu cum sta Pascaniul cu legea si ordinea.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.