Călătorii, Europa

Palatul Drottningholm: acasă la familia regală suedeză

July 25, 2012

M-am încăpățânat în ziua aceea să merg pe jos până la Drottningholm – pe hartă părea simplu de ajuns: de pe insula Södermalm treceai podul în Stadshagen, apoi încă un pod până ajungeai pe Drottningholmsvägen, o șosea lungă care se termina, evident, în Drottningholm.

* * *

Simplu și mai ales lung, căci Drottningholmsvägen părea că nu se va mai sfârși niciodată. În total am calculat că am mers vreo 13 km la dus și încă pe atâta la înapoiere când, în mod cu totul ciudat, drumul mi s-a părut mult mai scurt. Însă am reușit să îmi fac o idee despre cum arată Stockholmul în afara zonelor turistice, cât de mare este, cât de verde, câtă apă e peste tot și ce plăcut e orașul.

Drottningholm nu face excepție. În curtea și în grădina palatului intrarea este liberă, deși acolo locuiește familia regală. Grădina este imensă, un spațiu verde în care te poți rătăci printre lacuri și pomi, peste tot lume plimbându-se sau relaxându-se la un picnic. O vizită la Drottningholm e una de o zi – nu are rost să te grăbești, ci dimpotrivă, să te bucuri pe îndelete de locul respectiv. Sunt și muzee, sunt și lacuri pe malul cărora se poate face plajă, sunt și vaporașe dinspre și către centrul Stockholmului. Lângă domeniul palatului niște lanuri de rapiță incredibil de galbene, stropite cu flori mov, și o atmosferă de vacanță ca undeva la țară, deși erai la marginea unei metropole. E unul din farmecele Suediei: natura și frumusețea ei simplă, și abia apoi omul cu ale sale construcții și mașini.

CHESTIUNI PRACTICE:

De vizitat: Interiorul Palatului Drottningholm (intrarea costă 100 SEK), Pavilionul Chinezesc.
Cum se ajunge acolo: cu metroul până la Brommaplan, iar de acolo cu autobuzele 301, 323, 177 și 178 sau cu vaporașul care pleacă de la Stadshuskajen (cheiul din fața Primăriei).

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply nickro September 10, 2012 at 2:09 pm

    Firescu-ntruchipat la suedezii ăştia, iclusiv la familia regală! Simplitatea ca mod de viată.

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.