Călătorii, Europa

Óbidos: Feliz Natal!

December 25, 2017

Pentru mine imaginea idealizată a Crăciunului presupune zăpadă care scârțâie, un brad uriaș împodobit și o sobă cu lemne. Ar trebui să fie undeva la țară, departe de aglomerația unui oraș, un loc în care noaptea să poți vedea stelele pe cer. Desigur, un astfel de Crăciun este o himeră, așa că nu depun prea mult efort în urmărirea ei. Adevărul e că îmi convine mai mult să folosesc zilele libere dintre Crăciun și Anul Nou pentru a călători departe de casă, cu toate inconvenientele și bucuriile care decurg de aici.

* * *

Nu îmi propusesem să vizitez Óbidos de Crăciun, ci Sintra, dar am realizat ulterior că de Crăciun toate obiectivele turistice din Sintra vor fi închise, așa că a trebuit să aleg ceva fără bilete de intrare, de exemplu…un oraș. Am plecat spre Óbidos destul de târziu, pe la prânz – chiar credeam că va o excursie semi-ratată pentru că urma să ajung abia la 2 acolo, însă Óbidos mi-a întrecut așteptările. E un orășel mic și compact, iar zona mai veche este înconjurată de un zid pe care te poți plimba de jur împrejur. Asta îți poate lua cam o oră, după care încă o oră de plimbare pe străduțe: Óbidos e faimos pentru ginjinha, un lichior de cireșe. Eu am încercat Pão de Ló, un fel de pandișpan, dar nu am fost prea impresionată. O prăjitură care se pregătește în mod tradițional de Crăciun este Bolo Rei, o prăjitură cu fructe, bogat ornamentată.

Óbidos este City of Literature și face parte din rețeaua UNESCO a orașelor creative. Vara are loc un festival dedicat literaturii (FOLIO), au câteva librării interesante (Grande Livraria de Santiago amenjată într-o biserică, Livraria da Adega amenajată într-o pivniță de vinuri), ba chiar și un hotel tematic (The Literary Man), unde poți citi una dintre cele 45.000 de cărți din biblioteca hotelului. Am găsit librăriile închise de Crăciun, dar am avut parte de câteva minute de soare, urmate de o ploaie torențială seara. În timp ce așteptam trenul în gara abandonată, înghețată de frig și cu hainele umede, undeva din apropiere au început să se audă cântece de Crăciun: All I Want for Christmas Is You, Last Christmas și altele. Ce îți poți dori mai mult de atât?

Accesul și vizitarea: la Óbidos se poate ajunge cu trenul din Lisabona, drumul durează două ore și este extrem de plictisitor.

Obidos01.JPGObidos02.JPGObidos03.JPGObidos04.JPGObidos05.JPGObidos06.JPGObidos07.JPGObidos08.JPGObidos09.JPGObidos10.JPGObidos11.JPGObidos12.JPGObidos13.JPGObidos14.JPGObidos15.JPGObidos16.JPGObidos17.JPGObidos18.JPGObidos19.JPGObidos20.JPGObidos21.JPGObidos22.JPGObidos23.JPGObidos24.JPGObidos25.JPGObidos26.JPGObidos27.JPGObidos28.JPGObidos29.JPGObidos30.JPG

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply catherine January 20, 2018 at 5:32 pm

  Ori faci tu cele mai grozave poze ori orășelul ăsta e minunat! Sau amândouă. Sau mie mi-e dor de Portugalia și ar fi cazul să fac ceva 😉

  • Reply Anca January 20, 2018 at 5:52 pm

   Amândouă 😛 Mi-a plăcut mult Obidos. Deh, soare, început de vacanță…

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.