Prin viață

O viață bună

March 8, 2013

Vorbeam azi cu o colegă despre cum în străinătate oamenii știu să se bucure de viață, că nu e vorba (doar) de nivelul de trai, că nu îți trebuie averi să trăiești frumos. Îi vezi seara ieșind afară la un ceas de vorbă și o cafea, doar pentru că se simt bine împreună. Există o comunitate, dar există și spațiul intim pe care ți-l aranjezi ca să te simți bine acasă.

* * *

Sigur, nu vreau să idealizez, dar într-o oarecare măsură lucrul acesta – că trăiesc frumos și se bucură de ce le este dat – este destul de vizibil. Prin comparație românii, care au o altă istorie cu toate implicațiile care decurg de aici, par foarte interesați de partea materială a vieții, poate ca o consecință a faptului că le-au lipsit multe. Sunt interesați să posede lucruri, să aibă frigiderul plin, să îi bârfească pe alții.

Vedeam și eu prin București bătrâni ieșiți seara în parc sau în fața blocului în serile de vară, dar discuțiile surprinse erau mizere, despre lucruri neplăcute, despre întâmplări nefericite, despre scumpiri, datorii, despre bani. Înțeleg sursa frustrărilor, dar nu pot să îi aprob pe cei care nu mai vor să vadă și să trăiască decât asta. Chiar și când ești sărac lipit ai de ales între a te bucura de o zi cu soare sau a sta cu gunoiul la ușă și a-i înjura pe alții că sunt nesimțiți.

M-am gândit în ultima vreme la ce înseamnă o viață bună pentru mine și care sunt lucrurile care contează. Am realizat, după 4 ani de locuit în cartiere urâte, printre oameni urâți, că locuința este importantă. Că vreau să mă simt confortabil acasă, că nu mai pot face abstracție de vecinii mitocani, de vagabonzii din cartier, de mizeria de pe străzi. Mi-am dorit să mă mut și când lucrurile s-au precipitat și au devenit iminente a apărut si casa potrivită, cu 3 pisici și un cireș amar în curte. M-am mutat și de cum s-o încălzi vremea o să-mi citesc cărțile mai mult prin grădină. Va fi o primăvară bună, așa cred.

Casă, călătorii, mâncare sănătoasă și oameni dragi, libertatea de a alege ce e bun pentru mine, o slujbă potrivită. Nu caut ceva perfect, nu caut ceva anume. Dacă asta e singura șansă pe care o am – de a trăi – aș vrea să o fac cât mai bine.

Sunt aici și sunt vie – ce bucurie…

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Dana Ilie (@danailie2004) March 8, 2013 at 11:47 am

  Mutatul si primavara inseamna 2 inceputuri, sa fie ambele cu noroc! 🙂

  • Reply Anca March 8, 2013 at 1:00 pm

   Multumesc 🙂

 • Reply Nora March 8, 2013 at 1:26 pm

  Felicitari pt casuta:)sa ramai mereu curajoasa!si ai dreptate, uneori ne axam doar pe ce este greu si urat si ar trebui sa invatam sa fim mai senini.

 • Reply wish2go March 8, 2013 at 8:05 pm

  O infuzie de optimism pe ziua de astazi :). Iti uram sa locuiesti cu multa placere in noua ta casa!

 • Reply Mira March 8, 2013 at 6:17 pm

  Frumos, Anca, o primăvară bună să ai şi tu… şi se pare că a început bine! 🙂

 • Reply Larisa March 8, 2013 at 8:33 pm

  Frumos! Sa fie intr-un ceas bun cum se zice!
  Cat te invidiez pentru gradina aia 🙂 !!!

 • Reply Anca March 9, 2013 at 8:18 pm

  Multumesc pentru urari! Sa ne fie tuturor bine 🙂

 • Reply Cristina April 1, 2013 at 12:52 pm

  Ma tot miram ca pui poze din gradina si ma intrebam prin ce gradini umbli 🙂
  Cum, recunosc vinovata, nu prea mai citisem de mult constant blogul tau, am ratat noutatile.

  Deci casa, huh? As putea sa intreb unde ai gasit tu casa asta, cu visin si curte, in Bucuresti?
  Cu chirie?

 • Reply Carmen Chirilas January 14, 2015 at 7:13 pm

  Aceasta este diferenta dintre "a exista" si "a trai"! Astfel, fiecare zi e însorita si fiecare anotimp e o variatiune a primăverii! Be Happy!:-)))

 • Reply Mihaela M January 14, 2015 at 7:31 pm

  Foarte fain si eu gandesc la fel 🙂 si de multe ori sunt privita ciudat, Dar mie imi e ok:) Sa te bucuri de noua ta casa si de primavara ce va veni 🙂 Eu imi fac debutul cu sfarsit de ianuarie la Viena, inceput de martie la Oslo:) apoi Cappadocia si Cipru 🙂

  • Reply Anca January 15, 2015 at 10:29 am

   Ce fain! Tu esti o mare plimbareata si-mi place cum iti alegi destinatiile. Articolul e de acum 2 ani, "noua casa" nu mai e de actualitate, dar intre timp am gasit alta in care ma simt foarte bine, chiar daca n-are cires si pisici 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.