Călătorii, Europa

Nuntă în Delft

July 9, 2011

Am ajuns în Delft la timp ca să văd sfârșitul unei nunți în stil britanic: cei doi miri erau așteptați în fața primăriei de un taxi negru englezesc, iar pentru nuntași era pregătit un autobuz londonez roșu, cu etaj, decorat în interior cu ghirlande albe. Nu știu de unde au făcut rost de mașinile acestea britanice, dar ideea mi s-a părut grozavă, având în vedere că ne aflam într-un orășel tipic olandez, și nu în Marea Britanie.

* * *

Curând toți nuntașii s-au urcat în mașini și au plecat să continue petrecerea în altă parte. Eu am rămas în Markt, piața centrală a orașului, care aduce foarte mult cu Markt-ul din Bruges: pătrățoasă, cu o biserică cu turlă foarte înaltă într-o parte, primăria în cealaltă și multe căsuțe olandeze în jur. Plus terasele care gemeau de lume ieșită la plimbare într-o superbă zi de weekend.

Delft este celebru pentru ceramica sa albastră (Delftware) – pentru cei interesați există o făbricuță aparținând grupului Royal Delft care se poate vizita și care vinde ceramica atent lucrată. Tot din categoria muzee se poate vizita Vermeercentrum – Vermeer însuși este înmormântat în Biserica Veche (Oude Kerk), alături de alte personaje faimoase. Dar Delft este „royal” mai ales pentru legăturile pe care orașul le are cu casa regală olandeză – Casa de Orange-Nassau. Cândva orașul a fost în centrul istoriei Olandei, nu doar în atenția turiștilor fermecați.

Dar nu muzeele te atrag cel mai mult în Delft, ci orașul în sine care e perfect pentru plimbări, cu străduțele și canalele sale acoperite de nuferi înfloriți, o frumoasă Poartă de Est (Oostport), chiar și o grădină botanică pe care eu, din păcate, am găsit-o închisă. Râul Schie care leagă Rotterdam și Haga îți dă prilejul să te odihnești pe malurile sale – vara este foarte plăcută în Olanda când soarele e sus pe cer și ploaia se ține departe.

La întoarcere am găsit în Markt aceeași atmosferă de dolce far niente din fața Bisericii Noi, ce umbrește piața cu turla sa înaltă, în timp ce Biserica Veche, mai puțin impunătoare, se găsește la mică distanță, pe malul unui canal. În jur cafenele, tarabele unui talcioc de sfârșit de săptămână, bunătăți olandeze sub formă de cașcaval și multe, multe flori. Delft rămâne orașul meu preferat din Olanda, unul din cele mai plăcute locuri în care îți poți petrece o după-amiază de vară.

Accesul și vizitarea: Delft se găsește între Haga și Rotterdam, la vreo 12 de minute de Haga, biletul de tren Haga-Delft costă sub 3 Euro. Din Amsterdam drumul durează o oră și biletul de tren costă 12 Euro.

Delft01.JPGDelft02.JPGDelft03.JPGDelft04.JPGDelft05.JPGDelft06.JPGDelft07.JPGDelft08.JPGDelft09.JPGDelft10.JPGDelft11.JPGDelft12.JPGDelft13.JPGDelft14.JPGDelft15.JPG

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Liliana July 19, 2011 at 9:55 am

  Nici mie nu prea mi-a iesit inima aia albastra in fotografii, eram curioasa s-o revad :). In rest, numai de bine.

  • Reply Anca July 19, 2011 at 10:34 am

   Liliana, toata lumea se poza langa inima aia, mare lucru ca am prins-o singurica 🙂

 • Reply Ioana July 19, 2011 at 10:29 am

  Pfuai, ce bine arata!!! Cu atat mai mult cu cat ai prins si soare orbitor 🙂

  Nuferi pe canale? Wow, wow, wow, mai rar am vazut nuferi in fotografiile de pe acolo!

  • Reply Anca July 19, 2011 at 10:34 am

   A, da? Eu credeam ca nuferii sunt ceva obisnuit in Delft, la cat de multi erau.

 • Reply Liliana July 19, 2011 at 11:14 am

  Da, da. Si eu printre altii, poze de tip YOLA.

 • Reply VertAnge July 19, 2011 at 11:21 am

  Ce frumos! Clar trebuie sa ma intorc in Olanda!

 • Reply Ioana July 19, 2011 at 12:18 pm

  Chiar in Delft nu am fost, ma refeream la zona, in general. Si eu am dat peste o frumusete de nuferi galbeni (atipici, adica floarea arata altfel decat cea de nufar, cu petale rotunjoare, nu ascutite) in Copenhaga, acum o luna :-). Si erau si intr-un cadru natural incredibil, tare mult mi-au placut.

  • Reply Anca July 19, 2011 at 2:07 pm

   Ioana, astia erau nuferi obisnuiti, dar chiar si asa, ce fain sa ai asa ceva in fata casei 😛

 • Reply Claudia Mihaila July 19, 2011 at 1:57 pm

  Pfuai ce fotografii frumoase! Cerul ala albastru cu nori ca de vata, flori la ferestre, canale, chiar ca te imbie la plimbare fara o tinta anume.

  • Reply Anca July 19, 2011 at 2:07 pm

   E frumos locul, nimic de zis 🙂

 • Reply Gabriela Cimpoca July 19, 2011 at 10:45 pm

  Frumoase fotografii, nimic nou (sper ca n-am mai spus asta!), dar cel mai mult si mai mult, mie mi-a placut casa-pod, sau ce-o fi ea, cu ''picioarele'' pe ambele maluri ale rauletului. Superb! 🙂

  • Reply Anca July 20, 2011 at 8:07 am

   Gabriela, casa aia este Eastern Gate (Oostport), o poarta a orasului, ultima din 8 care a supravietuit 🙂

 • Reply Chiulica July 20, 2011 at 8:19 am

  Minunat… Fotografiile tale ma lasa fara cuvinte de fiecare data 🙂

 • Reply Andrei Dumitrescu November 16, 2014 at 10:01 pm

  Cel mai mult mi-a placut Delft. Superb!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.