Călătorii, Europa

Notre-Dame, Brâncuși și-o concluzie pariziană

July 6, 2014

Nu mai știu dacă data trecută când am fost la Paris am vizitat și Catedrala Notre-Dame. Tind să cred că nu, cel mai probabil din pricina cozii kilometrice de la intrare, care poate speria și pe cel mai răbdător om din lume (asta dacă n-a fost între timp la Versailles). După plimbarea cu vaporașul am luat-o spre catedrală, că tot era foarte aproape, și chiar mă gândeam dacă are rost să stăm la coadă când am observat că, din fericire, oamenii se mișcau foarte repede și după vreo 15-20 de minute am și intrat înăuntru.

* * *

Era duminică, deci slujbă, deci era normal ca și țicniții orașului să fie prezenți pe acolo. Unul dintre ei m-a tot împuns cu degetul și mi-a cerut să deblochez nu știu ce culoar – ulterior am văzut că se lua de toată lumea, fără excepție, avea, pur și simplu, chef de harță. Pentru că în interior ai voie să faci fotografii, însă fără blitz (în Sacré-Coeur nu ai voie defel), am profitat de lucrul ăsta și am surprins câteva cadre frumoase din timpul slujbei. Nu am mai urcat în turn (intrarea e afară, după colț) pentru că ar fi fost prea greu pentru mama să urce și, oricum, plănuiam să mergem la Turnul Eiffel și să facem poze acolo.

De la Notre-Dame până la Centrul Pompidou este doar un pas, unul care trece prin toate magazinașele de suveniruri în care se vând magneți și vederi. Nici n-am ajuns bine la Pompidou că a început să plouă cu găleata, iar Atelierul lui Brâncuși, pe care voiam să-l vizităm, era închis (se deschide la 2). Într-un subsol am descoperit un loc cu înghețată foarte bună și am sărbătorit călătoria la Paris cu multă ciocolată și frișcă. Și de abia după aia i-am făcut o vizită de curtoazie sculptorului Brâncuși.

Un pic mai târziu am condus-o pe mama la hotel și eu am ieșit să mă plimb. Era duminică, m-am gândit să merg la Galeriile Lafayette, că tot nu le văzusem niciodată. Am luat metroul, am coborât la Grands Magasins și, când am ajuns la Lafayette, șoc și groază: era închis! De fapt toate magazinele erau închise, lucru nemaivăzut în România unde grosul vânzărilor din mall-uri se face în weekend, dar hei, eram la Paris, aici duminica lumea… ei bine, nu știu ce fac parizienii duminica, dar cu siguranță nu fac cumpărături 🙂 Dezamăgită am luat-o aiurea pe străzi, am trecut pe lângă Operă, am scos biletele de tren pentru Blois de la Gara Saint-Lazare (erau achitate, trebuia doar să le scot de la un automat), am ajuns iar pe la Galeriile Lafayette și apoi am plecat spre “casă” (hotel).

Recunosc că nu îmi place Parisul foarte tare, m-a dezamăgit un pic și la prima vizită, în 2008, și nici la a doua, în 2014, n-am reușit să îl plac ceva mai mult. Nu e de vină vremea, nu, pur și simplu… mă lasă rece orașul. Și totuși e unul din cele mai vizitate locuri din lume, “orașul luminilor“, cel mai romantic loc de pe pământ, are clădiri interesante, parcuri multe, are și turn și apă și bulevarde largi. Dar eu nu mă prea omor după el, ce pot să fac?

ParisNotreDame01.JPGParisNotreDame02.JPGParisNotreDame03.JPGParisNotreDame04.JPGParisNotreDame05.JPGParisNotreDame06.JPGParisNotreDame07.JPGParisNotreDame08.JPG

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ioana July 28, 2014 at 11:58 pm

  Can't love them all. Or can you?
  Ma gandeam zilele astea daca sunt orase pe care nu le iubesc. Nu am urmarit gandul pana la capat dar poate ca ar trebui sa o fac.

  • Reply Anca July 29, 2014 at 10:25 am

   Poate ca unii pot (sa iubeasca toate orasele). Eu nu…

 • Reply munteanu August 30, 2014 at 9:56 am

  Prima persoana care am auzit ca nu ia placut Parisul !Asta este frumos este ce imi place mie,si nici decum ce este frumos!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.