Călătorii, Europa

Noravank, mănăstirea din defileu

August 18, 2014

Dintre toate mănăstirile vizitate în Armenia (și în principal cam asta se vizitează acolo), Noravank mi-a plăcut cel mai mult. Este în mijlocul unui defileu spectaculos săpat în stânci roșiatice și abrupte, mănăstirea însăși fiind de aceeași culoare și cocoțată pe un vârf de munte. În plus, probabil și din cauza accesului mai dificil, este un loc mai puțin turistic: doar tu și muntele și câțiva turiști care s-au aventurat până acolo.

„Vank” înseamnă mănăstire, iar „Noravank” înseamnă „mănăstirea nouă”. În cadrul mănăstirii sunt mai multe biserici, cea mai frumoasă fiind Surp Astvatsatsin – are două etaje, iar de la etaj se poate coborî în exterior pe o scăriță de pe fațadă. Nu am mai văzut ceva atât de frumos până acum și atât de ingenios lucrat – meritul îi aparține sculptorului și miniaturistului Momik, aceasta fiind și ultima sa lucrare.

Cealaltă biserică se numește Surb Karapet, tot de prin secolul 13 ca Surp Astvatsatsin, și găzduiește mausoleul prințului Smbat Orbelian. Ambele biserici sunt minuțios decorate, iar în jur se găsesc multe khachkars (cruci de piatră) foarte vechi. În afară de cele două biserici mai există și-o capelă – Surb Grigor – în care se găsesc mormintele familiei Orbelian.

După ce m-am plimbat peste tot am sărit gardul de piatră și am luat-o în sus pe munte, printr-o iarbă aurie ca spicul de grâu – de sus priveliștea e superbă, cu cele două biserici roșiatice pe fundalul munților din jur. Foarte frumos e la Noravank, dacă ajungeți prin Armenia recomand o vizită și-acolo.

Lucruri utile: nu există transport public până la Noravank, eu am ajuns cu o excursie de la agenția Hyur. Intrarea la mănăstire este gratuită.

Noravank01.JPGNoravank02.JPGNoravank03.JPGNoravank04.JPGNoravank05.JPGNoravank06.JPGNoravank07.JPGNoravank08.JPGNoravank09.JPGNoravank10.JPGNoravank11.JPGNoravank12.JPGNoravank13.JPGNoravank14.JPGNoravank15.JPG

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply shaks December 6, 2014 at 7:41 pm

  Wow, superb!
  Ma face sa includ si Armenia pe lista mea de dorinte

 • Reply Tatiana March 29, 2015 at 11:17 am

  Dar aceste manastiri sunt doar turistice? Sau exista si viata monahala?

 • Reply Anca March 29, 2015 at 12:51 pm

  Se pare ca ar mai fi cateva manastiri functionale in Armenia, dar Noravank nu este una dintre ele. Insa in majoritatea manastirilor "turistice" de regula biserica (sau una dintre ele) era activa, de exemplu la Tatev se tinea slujba in catedrala, existau preoti, dar nu si calugari.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.