Bucureşti

Muzeul Minovici: la Vila cu clopoței

June 5, 2016

Încă de la vizita mea la Muzeul de Artă Apuseană am fost cu ochii pe muzeul de alături, cunoscut și sub numele de ”Vila cu clopoței”: Muzeul de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici. Casa a aparținut lui Nicolae Minovici, un pionier al medicinei legale în România și unchiul lui Dumitru Minovici, proprietarul casei în stil Tudor de alături. Aflând că muzeul a fost redeschis după doi ani de renovări m-am grăbit să dau o fugă acolo – mai bine nu mă grăbeam, pentru că:

  • Scopul vizitei mele acolo, adică terasa cu clopoței, nu a putut fi atins, pentru că scara care duce la clopoței (îngustă și extreeem de periculoasă pentru cei șase vizitatori, câți am fost, concomitent, ieri) nu a primit, încă, aviz ISU.
  • Grădina este un șantier năpădit de buruieni. Apreciez că au făcut niște alei urâțele pe care te poți plimba, iar în jurul unor stâlpi s-au plantat o grămadă de crăițe, dar se vede de la o poștă că s-au grăbit cu redeschiderea muzeului care nu e încă gata. Un paznic binevoitor a ținut să mă informeze că în luna august se va aduce niște… gazon în grădină, așa că nu mi-e foarte clar ce fel de grădină va fi.
  • Sălile muzeului sunt mai mult goale, iar ca să-i acopere goliciunea unele săli au pe pereți fotografii cu…renovarea muzeului. Mobila veche este în continuare într-un depozit, va fi adusă înapoi la muzeu în șase luni – un an.
  • În urma renovării clădirea arată curată, modernă și lipsită de orice personalitate. Fântâna și banca din ciment (?) din grădină arată a ceva ieftin și prost – ce s-o fi întâmplat cu originalele care apar în fotografiile vechi?

Ce mai e de văzut:

  • Obiecte de ceramică foarte frumoase, dintre care cel mai mult mi-a plăcut ceramica de Troița, care se făcea într-un atelier bucureștean.
  • Într-una din săli am văzut o idee de decorare simplu de realizat: de tavan au fost prinse mai multe farfurii de lut, pictate, care aveau o gaură în mijloc prin care trecea firul pentru bec. Farfuriile, mici și mari, decorau astfel tavanul, în loc să fie înșirate pe-un perete.
  • În muzeu sunt expuse fotografii de acum un secol, uitându-te la ele realizezi ce puține elemente s-au păstrat – a fost o frumusețe de casă, plină cu obiecte alese, locuită de oameni care s-au autodepășit.
  • Muzeul este un pic ”creepy”, cu fotografii de la morgă și cu Minovici încercând un experiment în care s-a spânzurat. Tot acolo puteți admira instrumentele cu care făcea autopsii și câteva fotografii cu tatuaje de demult.

Sper ca la următoarea vizită să găsesc o adevărată grădină, să pot admira mobila veche și să pot asculta celebrii clopoței. Poate prin toamnă, așa…

CHESTIUNI PRACTICE:

Vizitare: biletul de intrare costă 5 lei
Taxă foto pentru interior: 15 lei

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.