Călătorii, Europa

Ludwigsburg, orașul celor trei palate

January 2, 2012

”There are already more than enough boring towns” se pare că a spus ducele Eberhard Ludwig von Württemberg într-o zi. Ducele care și-a avut reședința aici a încercat să scape Ludwigsburg de acest păcat al altor orașe de pretutindeni. Eu cred că a reușit, Ludwigsburg fiind foarte plăcut pentru o plimbare, chiar și în mijlocul iernii. E suficient să iei palatele la rând, muzeele din interiorul lor și domeniile pe care au fost construite – cu spații verzi generoase și animale semi-sălbatice păscând în libertate.

* * *

Ludwigsburg se găsește la câteva minute de Stuttgart și se poate vizita într-o singură zi, dacă nu aveți planuri să înnoptați pe acolo. A fost reședința ducelui von Württemberg care și-a construit aici, în secolul 18, un splendid palat baroc – palatul Ludwigsburg, apoi, vrând să nu fie mai prejos decât ceilalți prinți electori, și-a mai construit o cabană de vânătoare – palatul Favorite – și un castel pe malul unui lac – Monrepos. Apoi nu s-a mai construit nimic pentru că a venit Napoleon.

În Ludwigsburg am avut senzația că a venit primăvara – era 2 ianuarie și niște tufe mari înfloriseră, aerul mirosea a proaspăt, soarele se juca printre nori. Vizita a început în Piața centrală a orașului – un spațiu larg înconjurat de clădiri baroce și o biserică catolică. Schiller a locuit în câteva dintre casele din Ludwigsburg, ca să menționez un alt locuitor celebru al orașului.

Din piață se ajunge ușor la palatul rezidențial Ludwigsburg. Are 452 de camere și, bineînțeles, e supranumit Versailles-ul șvabilor. Grădinile și curțile palatului se pot vizita gratuit – una dintre grădini e ca un loc de joacă pentru personajele princiare de pe timpuri: are o seră, un „coteț” uriaș pentru berze, un mini-castel cocoțat pe o stâncă, dotat cu scări ce coboară în spirală, castel care pe timpuri avea și o cascadă, pentru ca peisajul romantic să fie complet.

Din grădina din spatele palatului se zărește peste drum așa zisa cabană de vânătoare și reședință de vară – Schloss Favorite, care e o clădire micuță și cochetă, un mini-palat mai degrabă. Domeniul pe care se găsește este un parc imens pe care zburdă libere tot felul de capre, căprioare și berbecuți. Sunt obișnuiți cu oamenii, așa că vin aproape de drum și se uită la tine cu ochii lor căprui și placizi, fără să se oprească vreo clipă din rumegat. Palatul nu este deschis vizitatorilor, dar intrarea în parc este liberă.

Ultimul palat, Monrepos, se găsește la ceva distanță de celelalte două, mai precis câțiva km. Pentru că am vrut neapărat să văd toate cele 3 palate m-am încăpăținat să ajung și acolo. Nu pot spune că a meritat să bat vreo 5 km pe o rută ocolitoare – Monrepos mi s-a părut mai prăfuit, lacul este micuț și e folosit de pescarii locali pentru, ați ghicit, pescuit, domeniul pe care se găsește palatul e înconjurat de autostrăzi gălăgioase și auzi încontinuu mașinile care trec vâjâind. Dar dacă vreți să vedeți toate cele 3 palate ridicate de ducele von Württemberg dați o fugă și până acolo.

Dacă ajungeți prin Stuttgart merită să dați o șansă și acestui mic oraș din apropiere. E ca o plimbare printr-un parc imens, ornat cu palate și păzit de căprioare.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: din Stuttgart se ajunge în Ludwigsburg în doar 10 minute cu trenul, biletul costă 3.50 Euro. Pentru palatul Favorite se poate coborî în stația de tren Ludwigsburg Favorite.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Liliana February 2, 2012 at 9:48 am

  Toamna se sarbatoresc aici dovlecii :). N-am intrat in interior, e frumos? Am ratat ceva important?

  • Reply Anca February 2, 2012 at 11:57 am

   Nici eu n-am intrat, erau niste muzee – pentru cine are timp si dispozitie… Eu sunt mai mult cu colindatul 🙂

 • Reply Apollo February 2, 2012 at 11:51 am

  Favorite Schloss este deschis publicului, dar pe timpul iernii se viziteaza doar cateva ore pe zi (mai exact 10-12 si 13:30-16). Pentru gradini se plateste bilet incepand cu 1 martie parca.

  • Reply Anca February 2, 2012 at 11:59 am

   Ah, nu stiam, eu am luat informatia asta de pe site-ul orasului. Dar Favorite nu parea a fi deschis, desi am fost acolo dupa amiaza…

 • Reply Apollo February 2, 2012 at 11:53 am

  *gradinile de la palatul rezidential 🙂

 • Reply Ioana February 2, 2012 at 12:52 pm

  La fix, chiar sunt sanse sa ajung la Stuttgart intr-una dintre lunile viitoare. Arata chiar dragut oraselul asta…

  • Reply Anca February 2, 2012 at 1:48 pm

   Ludwigsburg mi-a placut chiar mai mult decat Stuttgart. Dar poate tu ajungi primavara si atunci totul e mai atragator.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.