Călătorii, Europa

Locorotondo, unde se spânzură bunicuțele

April 3, 2014

De la Alberobello la Locorotondo sunt doar câteva minute, cu trenul sau cu mașina, iar dacă vrei să mergi ceva mai departe o altă opțiune este Martina Franca. Cele două orașe seamănă între ele (mi s-a spus), așa că eu m-am oprit la cel care mi s-a părut mai frumos: Locorotondo.

* * *

Pentru că am ajuns exact când a început siesta am găsit orașul pustiu: în afară de mine dacă mai erau 2 grupușoare de turiști care bântuiau pe străduțe, plus niște bunicuțe care fuseseră spânzurate de niște sârme. Poftim?! Ăă, da, niște manechine în mărime naturală, cu ochelari pe naș, șal și ciorapi. Nu păreau tipul zgripțuroaicei din poveste, ci semănau cu bunicuța aia din reclama la uleiul rafinat.

Am întâlnit prima bunicuță imediat ce am ajuns în centrul vechi, apoi pe a doua, după care a treia… Ce făcuseră bietele bătrâne ca să pățească așa ceva?! Imediat ce am prins un picior de localnic care ieșise la măturat mi-am strâns bruma mea de italiană și l-am întrebat: ”Que significa quella donna?” Am aflat că bunicuțele sunt spânzurate prin oraș cu ocazia carnavalului și de Paști, dar nici că m-am lămurit de unde vine tradiția asta și la ce folosește ea (în afară de a stârni curiozitatea turiștilor).

Spre finalul plimbării am coborât pe câmp, printre măslini și trulli, ca să văd dacă e rotund orașul și, ce să vezi, chiar este rotund!

Accesul și vizitarea: la Locorotondo se poate ajunge cu trenul din Bari într-o oră și jumătate, biletul costă 5.50 Euro sau din Alberobello în 7 minute, biletul costă 1 Euro.

Locorotondo01.JPGLocorotondo02.JPGLocorotondo03.JPGLocorotondo04.JPGLocorotondo05.JPGLocorotondo06.JPGLocorotondo07.JPGLocorotondo08.JPGLocorotondo09.JPGLocorotondo10.JPGLocorotondo11.JPGLocorotondo12.JPG

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.