Lucruri utile

La liber pentru toată lumea: 187.000 de documente digitalizate de la NYPL

January 9, 2016

Printre multele știri negative din ultima vreme s-a strecurat una mai puțin băgată în seamă: pe 6 ianuarie Biblioteca Publică din New York (New York Public Library – NYPL) a publicat peste 187.000 de documente în format digital care fac parte din domeniul public, adică pot fi folosite de oricine, oricând, fără aprobări sau menționări suplimentare, ele fiind libere de copyright.

* * *

E vorba de fotografii, ilustrații, hărți, texte foarte vechi și alte documente care au fost digitalizate și pot fi descărcate la o rezoluție foarte bună. Multe sunt atât de frumoase încât îți dai seama că îți trebuie o vacanță doar ca să le poți vedea online.

Imigranți de acum un secol de pe Ellis Island (italieni, nemți, slavi și alții). E curios cum istoria se repetă, nu? Mamă slavă cu copiii ei pe Insula Ellis, 1905, fotografie de Lewis Wickes Hine:

Cântece de demult„Kiss me honey do” 🙂

Litografii și pasteluri ale unor negri artiști afro-americani – „Roll Them Bones” de Irving Guyer sau alba-neagra americană:

Hărți vechi sau cum își imaginau oamenii de la 1603 Europa – undeva pe acolo apar „Rmania” și…un urs?

Miniatură din anul 1500 înfățișând alungarea lui Adam și Eva din paradis:

Acestea sunt doar o parte din comorile pe care le puteți găsi pe site-ul New York Public Library, pe lângă multe alte chestii interesante, ca un “trip planner” de la mijlocul secolului trecut sau fotografii then and now cu Fifth Avenue. Nu-ți trebuie decât o conexiune de internet și… puțină curiozitate pentru frumos.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.