Lucruri utile

Înapoi la Nikon

November 2, 2013

Pentru că de vreo lună nu mai aveam aparat foto era necesar să îmi iau unul cu care să mă înțeleg mai bine decât cu fostul Sony Nex C3, pe care l-am vândut. Nu că ar fi fost acela un aparat prost, dar nu mi s-a potrivit mie, și pentru că tot urma să fie și ziua mea m-am pregătit corespunzător, achiziționând un Nikon pe care l-am testat ieri prin Mogoșoaia, că eram deja în sevraj fotografic de prea multă vreme.

* * *

Sunt cam inconstantă, presupun, dacă am renunțat la un DSLR pentru un mirrorless pe motiv că nu vreau să car ceva greu după mine și după juma’ de an mi-am luat tot DSLR, dar zău, nu mai puteam cu Nexul ăla, erau prea multe chestii care nu-mi plăceau. Într-o ordine oarecare, acestea au fost:

#1. Calitatea mai slabă a fotografiilor. Deși mi s-a spus că nu se vede nicio diferența față de pozele anterioare, eu o vedeam în fiecare imagine: fotografii mai plate, culori mai plictisitoare, o lipsă de profunzime care mă sâcâia. N-am reușit să fiu un fotograf acceptabil cu aparatul ăla, n-am reușit să prind drag de fotografiile făcute cu el.

#2. Lipsa vizorului. Pentru cineva care a avut aparat cu vizor trecerea la live view este criminală. Ok, m-am reeducat în sensul ăsta până la urmă, dar ce te faci când soarele-ți bate direct în ecran și tu vrei să faci poze? Încadrezi la întâmplare, fie ce-o fi!

#3. Programe stupide de editare RAW. Mi-au mâncat zilele cele două programe Sony cu care se editează fișierele lor RAW, .arw! Ca să fac ceea ce făceam simplu înainte cu un singur program – View NX, programul lui Nikon, trebuia să folosesc vreo 3 programe diferite! Cu unul le sortam, cu altul editam expunerea, cu ultimul le exportam, pentru că deși puteam exporta și cu primul, acesta nu vedea fișierele modificate, ci doar pe cele originale! Ca la proști, pentru că deși la Nikon un RAW editat se salvează, la Sony se salvează o versiune – Version1. Prea complicat, prea mâncător de timp.

#4. Nu în ultimul rând motivul pentru care am renunțat la Sony a fost că nu m-am împrietenit cu aparatul lor. Când mi-am luat primul DSLR, un D60, acesta a devenit instantaneu cel mai bun prieten al meu, mă scotea din casă pe cea mai urâcioasă vreme doar ca să fac niște fotografii, m-a învățat o grămadă de chestii despre fotografie, dar și despre ceea ce văd eu acolo unde altul vede altceva. Sony nu m-a învățat nimic, nu m-a scos la nici o plimbare. În general stătea în dulap și dacă aveam nevoie de o poză poate că îl scoteam eu de acolo, dacă nu, nu.

Cu toate astea sunt câteva lucruri pe care mi le doream iarna trecută și la care țin în continuare: nu mai vreau obiective grele, de cel puțin 1 kil, blițuri și alte drăcovenii care să-mi atârne de gât. Am căutat cel mai ușor model de Nikon, un D3100, cu obiectiv de kit, care-i cel mai ușor. Nu fac fotografie profesională ca să dau averi pe aparate super-scumpe și obiective așijderea, pentru ce am eu nevoie – un hobby de weekend – un entry-level este suficient. Și apoi, uitându-mă la fotografiile mele de la început și la unele mai recente, diferența o face și fotograful, poate chiar mai mult decât aparatul.

Sony face aparate bune, chiar și C3-ul, care e un model mai vechi, avea calitățile lui incontestabile, cum ar fi pozele excelente realizate în interior, fără bliț, dar am impresia că acel “less” din mirroless nu îi ajută să aibă cele mai bune aparate, pentru că asta e, oglinzile acelea care s-au eliminat fac o treabă anume și o fac foarte bine, ele sunt necesare, fără ele fotografia parcă-i moartă. Sau poate că exagerez eu și modelele mai noi de mirrorless au depășit handicapul ăsta.

În orice caz, I’m back to Nikon 🙂

P.S.: în caz că vă întrebați de ce nu am trecut pe Canon, răspunsul ține mai mult de obișnuință decât de altceva: nu cunosc deloc modelele Canon și nici nu am experiență cu ele sau cu programele lor de editare, am zeci de mii de fotografii pe format .NEF și ce rost are să trec pe alt format?, așa că am rămas la ce cunosc. Și oricum, ambele sunt Made in Thailand 🙂

Mogosoaia01.jpgMogosoaia02.jpgMogosoaia03.jpg

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Alexandra November 3, 2013 at 1:58 pm

  Problema de la punctul 3 se rezolva extraordinar de usor cu Lightroom 5. Nu ai incercat?

  La partea cu vizorul iti dau mare dreptate.. Eu cropuiesc aproape toate pozele facute, pentru ca rar pot sa incadrez ca lumea.

 • Reply Mihai Anescu November 4, 2013 at 3:11 pm

  Ce inseamna la Nikon D3100 obiectiv de kit? Eu de ex am renuntat de mult de tot la obiectivul de kit de la Canon (38-76mm la un Canon pe film, apoi 18-50mm la primul DSLR), pt ca nu oferea o plaja suficienta. Am luat un Canon 80-200mm f4.5-5.6 pt a extinde focala de pe cand aveam aparatul pe film, apoi am inlocuit obiectivul de kit DSLR cu un Tamron 17-50mm f2.8, urmat 2 ani mai tarziu de un Tamron 18-200mm f4.5-6.3. Acum plec doar cu ultimul obiectiv in 80% din cazuri, in loc de celelalte 2. Doar daca stiu ca voi intra in locuri intunecoase il mai iau si pe primul sau un 50mm f1.8 (asta nu prea e indicat pt arhitectura/interior larg, face cadru prea strans, bun pt detalii insa, gen statui in biserici). Blitz nu iau cu mine decat daca ma duc la un eveniment unde stiu ca e necesar. Am pe acasa ascunsa o geanta mare care tine toate accesoriile si obiectivele, si una mica pe care o iau cu mine cu cee consider necesar.

  PS: sunt oameni care pleaca cu rucsacul cu tot cu trepied si laptop dupa ei de fiecare data, asa ca fiecare cu ideile lui de fotograf :).

  • Reply Anca November 4, 2013 at 3:18 pm

   Este un obiectiv Nikon 18-55 VR, de regula astea sunt de kit.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.