Călătorii, Europa

Fortăreața Hotin și Castelul Kamianets-Podilskyi

April 30, 2018

După o zi petrecută în Cernăuți am cumpărat o excursie de o zi până la Hotin (Khotyn) și Kamianets-Podilskyi, două destinații populare din împrejurimile Cernăuțiului. Am luat un tur în limba ucraineană, singura opțiune disponibilă, și deși în toată excursia am ascultat încontinuu ucraineană, până la urmă bariera lingvistică n-a fost o mare problemă.

Fortăreața Hotin

Hotin sau Khotyn, cum i se spune acolo, are o istorie îndelungată care începe în Rusia Kieveană, trece prin mâinile moldovenilor lui Ștefan cel Mare, ale turcilor și polonezilor, pentru a sfârși ca demn obiectiv turistic al Ucrainei. Nu mă așteptam la cine știe ce castel, dar fortăreața este foarte bine îngrijită, are o localizare perfectă pe malul unui râu, înconjurat de dealuri domoale pe care te poți plimba până la alte ruine împrăștiate ici și colo.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 50 UAH (7.5 lei), zona din jurul fortăreței se poate vizita gratis. Pont: evitați pe cât posibil toaleta din parcarea fortăreței. Excursia de o zi până la Hotin și Kamianets-Podilskyi a costat 300 UAH (45 lei) și am cumpărat-o de la Biroul de turism din Cernăuți.

Hotin01.JPGHotin02.JPGHotin03.JPGHotin04.JPGHotin05.JPGHotin06.JPGHotin07.JPGHotin08.JPGHotin09.JPGHotin10.JPGHotin11.JPGHotin12.JPGHotin13.JPGHotin14.JPGHotin15.JPGHotin16.JPGHotin17.JPG

Castelul Kamianets-Podilskyi

Dacă de Hotin mai auzisem, de Kamianets-Podilskyi nu aveam habar. Kamianets este un castel polonez, aceștia având o importantă prezență în regiune chiar și în ziua de azi – ca turiști sunt mai numeroși decât românii, deși Polonia este un pic mai departe de Cernăuți decât România.

La Kamianets-Podilskyi se vizitează nu doar castelul, ci și zona din jurul castelului – dacă orașul modern este urât și fără personalitate, centrul lui vechi este plin de locuri interesante. Primul este chiar canionul care străbate orașul, pe malul căruia cineva a avut ideea de a construi un castel cu turnulețe de apărare și un pod lung de piatră. Apoi sunt câteva biserici vechi și frumoase, una catolică cu un aer italian, alta dominicană și una iezuită. Întregul cmplex constă în Orașul Vechi, Castelul Vechi reconstruit de regele Sigismund I al Poloniei și Ștefan Báthory, voievod de Transilvania, și Castelul Nou fondat de alți doi polonezi. Kamianets-Podilskyi e candidat la UNESCO World Heritage Site și e una din cele șapte minuni ale Ucrainei: Parcul Sofiyivsky din Uman, Kiev Pechersk Lavra din Kiev, Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, insula Khortytsia, colonia grecească Chersonesos Taurica și Hotinul.

La Kamianets-Podilskyi mi s-a părut insuficient timpul de vizitare; dacă la Hotin am avut timp liber și fiecare a vizitat în ritmul lui, la Kamianets am urmat un traseu cu multe opriri în centrul vechi. Când am ajuns în sfârșit la castel am găsit acolo atmosferă de sărbătoare, erau și grătare și lume care benchetuia, vremea era superbă și tare mi-ar fi plăcut să cobor în canion acolo unde văzusem un podeț și multă verdeață. Până la urmă m-am mulțumit cu un hamburger cu un strat serios de mărar tocat și carne fragedă și am fugit înapoi la autocar. Dacă ajungeți la Kamianets îi puteți aloca o zi, e un loc pe care îl poți vizita pe îndelete.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 40 UAH (6 lei).

Kamianets01.JPGKamianets02.JPGKamianets03.JPGKamianets04.JPGKamianets05.JPGKamianets06.JPGKamianets07.JPGKamianets08.JPGKamianets09.JPGKamianets10.JPGKamianets11.JPGKamianets12.JPGKamianets13.JPGKamianets14.JPGKamianets15.JPGKamianets16.JPGKamianets17.JPGKamianets18.JPGKamianets19.JPGKamianets20.JPGKamianets21.JPGKamianets22.JPGKamianets23.JPG

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.