Călătorii, Europa

Florile galbene din Ostuni

April 2, 2014

Țac-pac, de ce să nu mă duc eu în Ostuni? Tren este, aproape este (de Bari), frumos este (cel puțin în unica poză văzută într-o broșură), ieftin este – numai avantaje. Și la întoarcere mă pot opri și în Polignano a Mare, că tot e în drum. Da, dar nimeni nu-ți zice că de la gară până în oraș e ceva cale de mers, că aterizezi într-o zonă industrială și vezi numai furnale în jur și greșești drumul de trei ori până găsești șoseaua care duce la Ostuni. Vă zic eu, că am fost acolo.

* * *

Ostuni – orașul alb și frumos (“La Città Bianca”) – e la 2 km de gară. 2km? Ups! Dacă ajungi acolo cu trenul aștepți autobuzul local să vină să te ridice din fața lu’ ”stazione” – eu n-am știut că există un autobuz, l-am văzut trecând pe lângă mine în timp ce mă îndreptam vitejește pe șosea către orașul de pe deal. Norocul meu a fost că unui tip cu cățel i s-a făcut milă și m-a luat cu mașina până în centru. La întoarcere nu m-a mai luat nimeni, că am mers pe contrasens, și m-am motivat că ”mai fac și eu mișcare”. Asta ca să știți, să nu vă duceți acolo nepregătiți și să spuneți că v-am trimis eu aiurea, nu, doar localizarea e aiurea, altfel orașul e foarte drăguț și, pare-se, are o și o plajă, la alți câțiva kilometri de localitate, totul foarte convenabil și aproape – dacă ai mașină, desigur.

Ostuni a fost cândva cetate, de unde zidurile mari și albe, cu floricele galbene în jur. În zare marea, în jur puzderie de măslini cu trunchiuri chinuite, răsucite, ca niște trupuri care se luptă pentru ultima picătură de apă. Trunchiurile astea de măslini m-au chinuit vizual toată călătoria, n-am mai văzut nicicând așa o combinație de brațe, pumni, ligamente de lemn, totul decorat cu frunze deasupra.

Merită să mergi până acolo? Bineînțeles, nu vedeți ce frumos este?

Accesul și vizitarea: se ajunge la Ostuni cu trenul, biletul din Bari costă 5.50 Euro cu Regionale, drumul durează aproape o oră. De la gară mai sunt 2 km până în oraș care, atenție, este sus pe un deal. Taxiuri n-am văzut în fața gării – ori aștepți autobuzul local, ori mergi cu ia-mă nene, ori pe jos. Cealaltă opțiune e să închiriezi o mașină și să nu-mi mai bați capul cu toate astea.

Ostuni01.JPGOstuni02.JPGOstuni03.JPGOstuni04.JPGOstuni05.JPGOstuni06.JPGOstuni07.JPGOstuni08.JPGOstuni09.JPGOstuni10.JPGOstuni11.JPGOstuni12.JPG

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Anca April 25, 2014 at 12:35 pm

    Pentru busurile din zona exista situl: http://www.stpbrindisi.it/

    Abia acum l-am descoperit. Cand am fost in Puglia a trebuit sa ma descurc la fata locului ceea ce a fost un pic dificil.
    Altfel, abia astept articolul cu Locorotondo pentru ca eu l-am vazut in fuga si sunt curioasa ce am pierdut.

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.