Călătorii, Europa, România

Faleza de loess de la Lunca și alte locuri din Teleorman

November 19, 2016

Sâmbătă am fost într-o excursie de o zi prin județul Teleorman – nu m-aș fi gândit la zona asta ca la una înțesată de atracții turistice, dar s-a dovedit că sunt destule lucruri de văzut și pe acolo, dacă ai puțină răbdare să cauți.

FALEZA DE LOESS DE LA LUNCA

Loessul e o rocă sedimentară care arată ca pământul (pentru necunoscători diferențele sunt insesizabile) și care acoperă toată Câmpia Română și o parte din podișul Dobrogei. La Lunca se întâlnesc, prăbușindu-se una în alta, Câmpia Română și lunca Oltului. Delimitarea dintre ele se face prin această faleză cu mini-canioane care se erodează continuu în urma ploilor și a vântului. Am luat-o pe jos pe lângă niște munți de gunoaie de la marginea satului, am urcat sus, în Câmpia Română și apoi am coborât prin canion. Unii, mai curajoși, au luat-o pe o pantă abruptă, eu pe porțiunea mai ușoară.

Momentul zilei: când un mânz cu pată albă în frunte și-a făcut curaj să se apropie de mine, dar nu suficient de mult încât să îl mângâi pe bot. Apoi, o secundă mai târziu, un stol de porumbei și-a luat zborul de pe faleză, dând câteva ture strălucitoare pe cer.

În rest, sărăcie, gunoaie multe și întrebări mirat-naive din partea sătenilor care nu înțelegeau chestia asta cu ”excursia” într-un astfel de loc.

BISERICA SF. HARALAMBIE DIN TURNU MĂGURELE

Construită între 1900 și 1905, biserica și-a luat drept model mănăstirea de la Curtea de Argeș. Biserica din Turnu Măgurele este foarte frumoasă și ea, însă nu am putut intra înăuntru, am găsit-o încuiată.

RUINA BISERICII CIUPERCENI-POIANA

Biserica abandonată în plin câmp are o poveste destul de tristă: după mutarea satului pe o vatră nouă a fost abandonată la venirea comuniștilor, care le-au impus sătenilor să folosească noua biserică din sat, pentru a nu fi văzuți de la șosea practicând obiceiuri creștinești. Au urmat un incendiu, o exorcizare și un preot al cărui nume a fost șters intenționat de pe pisanie.

CURȚILE BĂLĂCEANU DIN TĂTĂRĂȘTII DE SUS

La Tătărăștii de Sus se află ruinele curților lui Hrizea Bălăceanu, care a dorit la un moment dat să stabilească acolo curtea domnească, în locul celei de la Curtea de Argeș. Ruinele sunt în curtea unei mănăstiri, iar la o furtună mai puternică o parte din zidul din spate s-a prăbușit cu totul. Am ajuns acolo la apusul soarelui, la timp pentru fotografii cu umbre lungi.

CENTRUL MEMORIAL MARIN PREDA DIN SILIȘTEA GUMEȘTI

Este deschis în fosta școală în care a învățat autorul lui Moromete – s-a păstrat o sală de clasă, iar într-o altă încăpere s-a amenajat o bibliotecă pentru săteni. Un domn în vârstă, fost coleg de școală cu Marin Preda, ne-a povestit cum era acesta în copilărie și cum nu vorbea cu ei, ”proștii”. După care a apărut bețivul satului, puțin abțiguit și fluturând o legitimație, așa că nu ai cum să te plictisești în Siliștea Gumești.

CHESTIUNI PRACTICE:

Am fost în Teleorman cu o excursie de o zi organizată de Arhiva de geografie, prețul a fost 75 de lei.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Petrescu Anton Gabriel November 23, 2016 at 8:09 pm

  …si se pare ca exista si biblioteci in Teleorman.

  • Reply Anonim November 29, 2016 at 4:08 pm

   Parca era vorba de librarii??? Biblioteci exista in orice sat mai mare si in toate scolile din judet, insa librarii nu.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.