Călătorii

Évora: oase și ruine

December 27, 2017

”Where are you going in such a hurry traveler? Stop … do not proceed; You have no greater concern, Than this one: that on which you focus your sight.” Mă întreb uneori în timpul unei călătorii: ”Ce caut eu aici?” Curiozitatea nu mai e de ajuns pentru a motiva hoinărelile, iar a hoinări înseamnă simplu a umbla mult și fără țintă.

* * *

În Capela Oaselor oasele sunt peste tot: tapițează pereții, decorează stâlpii și pilaștrii. Memento mori în zilele noastre presupune o taxă de 4 euro și fotografii care trebuie să iasă perfect. Doar vremea s-a încăpățânat să nu fie perfectă și a dat startul ploilor de Crăciun. Ceva mai departe de biserica Sfântului Francisc este centrul istoric cu Templul Dianei care își păstrează silueta grațioasă. Romanii care au cucerit orașul au lăsat moștenire și un apeduct, însă acesta a fost integrat în construcțiile din jurul său: sub arcade s-au construit case care au înglobat zidurile vechi ale apeductului. Spre deosebire de Sintra sau Óbidos, în Évora totul e despre ruine, fie ele adevărate sau false. În parcul orașului ai putea jura că Ruinas Fingidas sunt niște ruine de demult, dar ele doar au fost construite să pară așa. În timp ce tu te lași păcălit de falsa lor vechime, nenumărați păuni se amuză pe seama ta, cocoțați pe streșini și pe ziduri.

Evora01.JPGEvora02.JPGEvora03.JPGEvora04.JPGEvora05.JPGEvora06.JPGEvora07.JPGEvora08.JPGEvora09.JPGEvora10.JPGEvora11.JPGEvora12.JPGEvora13.JPGEvora14.JPGEvora15.JPGEvora16.JPGEvora17.JPG

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply