Călătorii, Europa, România

Topul celor mai frumoase “whatever” din lume. Vezi aici pe ce loc este Castelul Făgăraș din România!

June 8, 2014

Am început să am o părere tot mai proastă vizavi de așa zisele topuri făcute de așa ziși specialiști, fără respectarea unor criterii clare și fără nici o urmă de obiectivitate. Tot mai des în clasamentul nuștiucare al celor mai frumoase castele/orașe/cascade sau orice alt tip de obiectiv turistic de pe piață se plasează, strategic, uimitoarea Românie cu câte un loc despre care cei care se grăbesc să dea like & share nici măcar nu auziseră până atunci.

* * *

Sunt de acord că avem locuri frumoase care merită promovate, dar hai să nu ne furăm singuri căciula pretinzând că am fi inventat roata turismului și avem cele mai nemaipomenite locuri din lume, doar pentru că ”prestigioasa” publicație americană Huffington Post care este, de fapt, un site de știri, a mai ciordit niște poze de pe net despre locuri pe care nici un jurnalist huffingtonian nu le-a vizitat vreodată și afirmă că X ar fi pe locul 1, 2 sau 100.

Ultima găselniță: în topul celor mai frumoase castele din lume locul 1 este ocupat de Castelul Neuschwanstein din Germania, iar locul 2, ia ghiciți, de Castelul Făgăraș din România. Întâmplător am fost recent la Făgăraș pentru a doua oară și nu am fost nici de data asta impresionată: muzeul e pe tipul ”muzeu școlăresc din Epoca de Aur”, nimic interactiv, nimic care să îți capteze, măcar pentru 5 minute, atenția. Treci dintr-o cameră în alta și te uiți la exponate puse bine în vitrină, lumina este chioară, ca să nu se strice prețioasele exponate, ghidul își turuie lecția învățată pe de rost. Afară te poți plimba un pic pe ziduri, dar nu e nimic palpitant în zonă în afară de cupola strălucitoare a unei biserici / catedrale în construcție care îți ia ochii cu auriul ei de prost gust. Făgăraș nu oferă nici el prea multe atracții, este un oraș obosit de provincie ca multe altele din România – nu săriți la gâtul meu dacă nu vă place părerea expusă mai sus, asta este realitatea, aia pe care ne-am construit-o singuri și pe care nici un top aiuristic făcut ca să strângă like-uri nu o poate șterge cu buretele.

Nu, Castelul Făgăraș nu este mai frumos decât Castelul Heidelberg din Germania sau mai frumos decât Castelul Villandry din Franța! Cine a scris prostia asta nu a vizitat nici unul din aceste locuri și se bazează doar pe niște fotografii luate din unghiuri favorabile, fără să mai ia în considerare și alți factori. Cetatea Făgăraș este un loc cu o anumită însemnătate istorică pentru noi, ca români, se vede mai frumos din avion decât de la nivelul solului, are lebede, canal cu apă, muzeu – este ok, dar nu este pe locul 2 în clasamentul celor mai frumoase castele din lume. Mai avem foarte multe de făcut ca să ajungem în vârful unor clasamente de obiective turistice PE MERIT, și nu pe baza unor vorbe goale și a 1-2 fotografii, iar genul ăsta de articole neprofesioniste nu ne ajută cu nimic, doar ne îmbătăm cu apă rece.

Later edit: Pentru că mi s-a atras atenția că poate cei de la Huffington Post chiar au vizitat locurile respective, m-am apucat să sap un pic și am aflat următoarele:

Huffingtonienii nu au vizitat nimic pentru că au preluat informațiile de pe Hopper. Pe Hopper, de fapt, topul este diferit, după Neuschwanstein este menționat Heidelberg. Informațiile de pe Hopper sunt ale unui utilizator care, într-adevăr, a vizitat multe castele, dar pe blogul ei spune despre Cetatea Făgăraș următoarele: “There are more dramatic castles in Transylvania, I’m told, and ones with more interesting towns built around them, but I grew to really like Făgăraș. It’s not very brash, but it’s worth a stop.

Și uite așa de la “it’s worth a stop” s-a ajuns la al doilea cel mai frumos castel din lume. Mai nou asta se numește jurnalism.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Miky July 2, 2014 at 8:14 pm

  ai dreptate in toate. am fost si eu acolo si am zis la fel, chit ca mi-au sarit unii la gat ca vezi draga doamne, am uitat de unde am plecat. am vazut topul, am dat share, pe principiul – ma bucur ca mai aud altii din afara si de bine despre Romania 😀 m a palit patriotismul azi (cred ca de la Halep mi se trage :-p)
  dar m am luat cu vorba, ma duc sa vad ce ai facut la Spoleto :-p

 • Reply Anca July 2, 2014 at 9:49 pm

  Am dat si eu share la niste topuri din astea, uneori sunt amuzante, iar daca e vreun loc din Romania e normal sa te bucuri, dar in ultima vreme parca prea au exagerat cu asta, in fiecare saptamana e cate un top in care cutare loc de la noi e cel mai grozav de pe mapamond. Cand insa vine vorba de turismul romanesc majoritatea se plang, ca deh, nu poti sa mergi in vacanta cu topul Huffington Post in mana.

 • Reply Ioana July 3, 2014 at 5:39 pm

  Daca cetatea Fagarasului e pe 2…
  Nici nu am mai deschis articolul ala. E misto ca avem si noi o cetate imprejmuita de apa, asa cum erau alea medievale si central europene, dar Cetatea ar trebui sa ramane in topurile locale si de nisa. De ex: "Cele mai misto cetati taranesti". Eh? Alta viata. 😀

 • Reply Anca July 14, 2014 at 2:03 pm

  Da, un strop de realism nu strica niciodata…

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.