Cărți

Călătoria unui romancier în jurul lumii

February 4, 2012

În 1923, la 56 de ani, Vicente Blasco Ibáñez, în momentul acela un scriitor de succes proprietar de locuință pe Coasta de Azur, în Menton, pleacă într-o călătorie în jurul lumii pentru câteva luni de zile. Era cu 5 ani înainte de moartea sa care l-a găsit în același loc – în vila sa de pe malul însorit al Mediteranei. Dar înainte de asta va petrece șase luni călătorind cu un vas de lux și cu trenul (călătoriile cu avionul nu erau încă accesibile turiștilor) și vizitând SUA, Cuba, Panama, Hawaii, Japonia, Coreea și Manciuria, China, Macao, Hong Kong, Filipine, Java, Singapore, Birmania și Calcutta, India, Ceylon, Sudan, Nubia și Egipt.

* * *

În urma călătoriei vor rezulta 3 volume considerate ”o opera majoră a literaturii turistice universale”. Cartea a apărut la noi prin 1983, la fosta editură Sport-Turism, și-mi amintesc că am citit-o la un moment dat când eram prin liceu – aveam, în biblioteca de acasă, un raft întreg dedicat cărților de călătorie și puteam face oricând înconjurul lumii alături de Blasco Ibáñez și alții – navigatori, scriitori sau aventurieri, într-o vreme în care trecerea graniței era aproape imposibilă.

Nu știu cât am înțeles la vremea respectivă din poveștile lui Ibáñez, dar le recitesc acum ca pentru prima dată. Între timp și eu și lumea ne-am schimbat, lumea noastră nemaifiind ca cea pe care a cunoscut-o scriitorul spaniol în peregrinările sale. Dar învățămintele cu care rămâi azi în urma unei călătorii nu sunt prea diferite față de cele cu care rămâneai ieri. Călătoriile ne învață câte ceva despre noi și locul nostru în lume, ne îmbogățesc cu experiențe și informații noi, ne vindecă și ne însuflețesc.

Și chiar dacă nu aveți la dispoziție luni de zile pentru a face înconjurul lumii nu uitați că: ”Zilele de călătorie ale unora fac mai mult decât lunile și anii altora”.

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply nickro February 4, 2012 at 12:22 pm

  Cine ajunge la Menton (eventual venind pentru o excursie de o zi, de la Nisa) poate vizita grădina Fontana Rosa, realizată de Ibanez:
  http://bit.ly/ljV8XK
  http://bit.ly/AlOZlw

  • Reply Anca February 4, 2012 at 12:24 pm

   Sper sa ajung la Menton in iunie 🙂 Multumesc pentru linkuri.

   • Reply Loredana February 4, 2012 at 3:09 pm

    si eu, in mai 🙂

    • Reply Anca February 4, 2012 at 3:25 pm

     Am auzit 🙂

 • Reply nickro February 4, 2012 at 3:11 pm

  Astept, atunci, relatarile voastre :). Eu am bilete de avion pentru august, la Nisa.

  • Reply Anca February 4, 2012 at 3:26 pm

   Si eu tot la Nisa voi zbura 🙂

 • Reply diana February 12, 2012 at 2:40 pm

  Buna,

  Inca o carte de cautat pe  rafturile anticariatelor. Multumesc.
  O intrebare: iti spune ceva titlul "Trilogia malaeziana" (sau Ziua cea mai lunga piere) de Anthony Burgess? Caut cartea asta cu disperare, nu a mai fost reeditata dupa `89, din cate stiu eu, doar daca o gasesc prin bibliotecile particulare sau anticariate, altele decat cele vizitate de mine. 

  Diana

  • Reply Anca February 12, 2012 at 3:00 pm

   Nu, din pacate nu am auzit de ele. La biblioteci ai incercat, de exemplu la cea Metropolitana?

 • Reply bgabriel December 2, 2016 at 9:37 pm

  … si in spanioleasca lui stricata, ii spune cucoanei " supa tie guzganu mie"

  • Reply Anca December 3, 2016 at 9:04 am

   E din cartea lui Ibanez? Am citit-o demult, nu imi mai amintesc 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.