Bugete, Călătorii, Europa

Buget pentru Franța, în doi

July 14, 2014

M-au întrebat mai multe persoane cât a costat vacanța din Franța de la începutul lunii iulie. Pentru 2 persoane, 9 zile și ceva plimbări prin țară bugetul a fost de aproximativ 1400 de Euro. Cam la fel ca bugetul pentru 2 săptămâni singură prin Japonia (inclusiv biletul de avion), dar cu câteva diferențe notabile: am fost două persoane, cazarea a fost mai confortabilă, iar ritmul de vizitare mai lent. Eu zic că pentru o vacanță în Franța a fost bine.

* * *

CHELTUIALĂ SUMA
2 bilete de avion Blue Air 189 €
2 bilete transfer aeroport Beauvais 1.15h Paris – Porte Maillot 34 €
2 nopți cazare Paris B&B Hôtel Porte des Lilas 118 €
Mic dejun hotel 2 zile, 2 persoane 24 €
2 bilete vaporaș Sena 20 €
2 bilete Turnul Eiffel, acces scări 10 €
2 bilete tren Paris-Blois 40 €
2 nopți cazare Blois Appart’City Blois 90 €
2 bilete intrare Castelul Blois 16 €
2 bilete autobuz Blois-Chambord-Cheverny-Beauregard 12 €
2 bilete intrare Castelul Chambord 18 €
2 bilete intrare Castelul Cheverny 17 €
2 bilete intrare Castelul Beauregard 21 €
2 bilete tren Blois-Saint-Malo 78 €
2 nopți cazare Saint-Malo Hôtel Restaurant Le Cocktail Bar 80 €
2 bilete autocar Saint-Malo-Mont Saint-Michel 24 €
2 bilete tren Saint Malo-Paris 109 €
2 nopți cazare Paris B&B Hôtel Porte des Lilas 104 €
Mic dejun hotel 2 zile, 2 persoane 24 €
2 bilete intrare Palatul Versaille 50 €
2 bilete transfer aeroport Beauvais 34 €
Total cheltuieli cazare & transport 922 €
Mâncare, transport local, alte cheltuieli 477 €
TOTAL 1,400 €

Vedere din hotelul din Paris

Bilete de avion: am zburat cu Blue Air, bilete cumpărate prin decembrie pentru luna iulie. Fără bagaj de cală, doar bagaj de mână și check-in online.

Transfer aeroport Beauvais: biletul cumpărat la fața locului costă 17 Euro de persoană, online doar 15.9 Euro. Cursa durează peste o oră, iar șoferii devin un pic isterici când cineva vrea să urce cu mâncare în autocar, pentru că “c’est interditte“.

Cazare în Paris: inițial rezervasem la un Ibis, apoi, când m-am uitat pe hartă, mi s-a părut că e cam departe de stația de metrou și am schimbat pentru B&B Hôtel Porte des Lilas, un hotel inaugurat de curând lângă stația de metrou Porte de Lilas. Camerele sunt micuțe și cu o procedură cam enervantă de înregistrare pe wi-fi-ul lor, dar pentru prețul plătit pe noapte, în Paris, a fost foarte bine. Interesant e că la sosire am plătit ceva mai mult decât la plecare, la același tip de cameră. Micul dejun se achită separat (6 Euro de persoană) și, deși nu este exagerat de generos, este foarte bun: croissantele erau proaspete, cafeaua bună, poate puțin cam repetitivă opțiunea omletă & bacon, dar ăsta ar cam fi singurul reproș. Aș mai sta la ei dacă aș mai ajunge vreodată prin Paris. De la stația de metrou se merge încă vreo 5-10 minute pe jos și dincolo de un teren viran care e de fapt un parc este hotelul ăsta cu 8 etaje.

Camera noastră de la B&B Hôtel Porte des Lilas

Bilete de tren: le-am cumpărat online de pe SNCF și au costat, pentru 2 persoane, 227 Euro. Pentru primul segment de drum, de la Paris la Blois, a trebuit să ridic biletul de la un automat din gară, restul au fost e-tickets, printate acasă.

Cazare în Blois: am stat la Appart’City Blois, la 3 minute de gară, camerele au o mini-bucătărie dotată cu de toate (frigider, microunde, cafetieră, plită electrică, veselă, tacâmuri, detergent de vase, etc.), motiv pentru care n-am mai mâncat în oraș, că tot era în apropiere un supermarket mare. Mamei i-a plăcut foarte mult sistemul ăsta, de garsonieră cu de toate, deși camera parcă a fost la fel de confortabilă ca cea din Paris. Wi-fi-ul se plătește separat (1 Euro pe zi), recepția e deschisă doar între anumite ore, dar nu ai nevoie de angajații hotelului decât la check-in și check-out. Aici am achitat cazarea online, am prins un preț promoțional (45 de Euro pe noapte).

Camera noastră de la Appart’City Blois

Navette chateaux: motivul pentru care am hotărât să stăm în Blois a fost acest navette chateux care face un circuit al castelelor din zonă: Chambord, Cheverny și Beauregard. Biletul costă 6 Euro și e valabil toată ziua, e pe sistemul hop on, hop off, iar sosirile și plecările la / de la castele sunt la interval de aproximativ 2 ore, ca să ai timp să le vizitezi. Foarte convenabil pentru cei fără mașină, ca noi. Erau și turiști veniți direct din Paris, cu trenul, care voiau să ia acest navette. Atenție, stația de lângă gară nu e stația autobuzelor (deși și acolo e un afiș pentru o altă cursă care face numai Cheverny-ul), ci undeva pitită în spatele unei parcări de lângă gară. Biletul de autobuz se cumpără de la șofer și îți dă dreptul la o mică reducere la biletele de intrare la castele (1-2 Euro) – pentru aceasta trebuie să prezentați biletul de autobuz când cumpărați biletele de intrare la castele.

Cazare în Saint-Malo: am stat la Hôtel Restaurant Le Cocktail Bar care a fost cea mai ieftină cazare avută în Franța, dar și cea mai puțin “cochetă” – camerele aveau mobilă veche, iar baia era la comun (e drept, erau doar 3 camere pe etaj). Uitându-mă pe hartă am crezut că hotelul e mai aproape de centru, dar la fața locului s-a dovedit a nu fi chiar așa. La parter există un bar-restaurant, de unde și numele, proprietarul, foarte amabil, mi-a împrumutat harta lui ca să nu ne rătăcim prin Saint-Malo. Una peste alta a fost ok, hotelul fiind la câteva stații de autobuz de gară și vreo 10 față de Intra Muros.

Transport Mont Saint-Michel: inițial găsisem pe net informații despre un autobuz care, la fața locului, s-a dovedit a nu mai circula deloc. În schimb exista altul, mai ieftin, cam la aceleași ore ca și predecesorul său. Un abonament de o zi pe acest www.lignebaie.fr costă 12 Euro, autobuzul pleacă de lângă gara din Saint-Malo și oprește la Mont Saint-Michel, în parcarea cea mare pentru autobuze de unde există curse gratuite până aproape de Mont Saint-Michel. Biletele se cumpără de la autogara din Saint-Malo, care e o chichineață fix lângă gară (e ușor s-o ratezi). Există și trenuri către Mont Saint-Michel (cu schimbare în Dol de Bretagne sau Rennes), dar nu văd cum ar merge până la Mont Saint-Michel (nu există gară acolo), probabil circulă până la Pontorson, localitatea cea mai apropiată de Mont Saint-Michel, și de acolo cu vreun autobuz.

Metrou Paris: eu am cumpărat vreo 2 carnete de câte 10 călătorii, costă 13,7 Euro și e mai convenabil să iei mai multe decât 1-2 bilete. Parisul e împânzit de stații de metrou, nu prea ai nevoie de alt mijloc de transport, dar mama s-a plâns la un moment dat că a văzut Parisul mai mult pe sub pământ 😊

Bilete Versaille: le-am cumpărat online, 25 de Euro pentru o persoană, că atâta costă biletul în weekend. În timpul săptămânii e mai ieftin și se numește altfel. Din Paris se ajunge la Versaille cu RER C, biletul costă 3,4 Euro.

Vaporaș Sena: sunt multe companii care operează vaporașe, eu am luat biletele online ca să fie luate (mulțumesc CA pentru pont!). La fața locului biletele costă 14 Euro, online doar 10.

Turnul Eiffel: n-am luat bilete online că n-am mai găsit locuri în iarnă pentru… la vară. La fața locului am luat bilete pentru urcat pe scări, fără stat la coadă, că era un “picior” de turn special doar pentru acest tip de acces. 5 Euro de persoană, am urcat doar până la primul nivel.

Mâncare: am mâncat și la restaurant, și de la supermarket, în funcție de unde ne aflam în ziua respectivă. Când ne-am plimbat la castele ne-am luat mâncare la noi, prețurile la cafenelele de la fața locului fiind cam mari (am dat 4,5 Euro pe 2 cupe de înghețată la Cheverny, pentru că efectiv mi-era foarte poftă). În Paris am mâncat de mai multe ori la un restaurant asiatic de lângă hotel, mamei mele i-a plăcut foarte mult mâncarea de acolo, cu multă cărniță și probabil la fel de mult glutamat de sodiu 😊 În Blois am încercat un restaurant libanez, în Mont Saint-Michel am mâncat la un resturant de acolo – deși mi se spusese să avem mâncare la noi că prețurile sunt foarte mari am găsit un loc cu prețuri mai decente care oferea un meniu la 13 Euro cu 3 feluri incluse (aperitiv, fel principal, desert), la care am mai luat și vin, deci 31 de Euro pentru amândouă. Nu mi s-a părut chiar așa de mult, iar mâncarea a fost ok. Apă, fructe – astea le luam de la supermarket. O sticlă de 1,5 l era 17 cenți, una de 0,5 l 60 de cenți – paradoxul civilizației în care plătești… ambalajul.

Prânzul din Mont Saint-Michel

VALEA LOAREI

Cu mult timp în urmă, înainte de a deveni un adult plicticos, am avut o prietenă franțuzoaică. Pe vremea aia nu exista internet (cel puțin n-auzise nimeni de așa ceva la mine la școală) și se purtau scrisorile. Într-o zi m-am trezit că mi s-a repartizat această elevă din Franța care își dorea să corespondeze cu cineva din România. Profesoara mea de franceză se face vinovată pentru asta 😊

Ne-am scris o vreme, ne-am făcut chiar și cadouri – îmi amintesc ca ea era foarte generoasă, lucru care crea angoase mamei mele care nu știa cum să îi răspundă ca să „nu ne facem de rușine”. Printre altele am primit de la ea un album despre Valea Loirei și niște genți de voiaj. Toate există și acum și sunt folosite în continuare; albumul l-am recuperat de acasă de la mama, este puțin zdruncinat, dar se ține bine.

Din cauza acestei cărți mi-am făcut într-o zi un plan foarte serios de vizitare a castelelor de pe Valea Loirei. Pe vremea aia mi-era mai ușor să fac planuri decât să le pun în aplicare: să petrec 2 săptămâni în Franța era un vis… Nu mai am planul, era destul de detaliat, dar din păcate mi-l făcusem pe hârtie. Țin minte că îmi făcusem probleme cu transportul între castele, eu neavând nici până în ziua de azi carnet de șofer. Dar mă temeam și pentru cazările care păreau să fie cam scumpe. Acum, având ceva mai multă experiență în călătorit, mi-ar fi infinit mai ușor – mai rămâne să îmi găsesc timp ȘI pentru asta 😊

Ce castele se pot vizita pe Valea Loirei? Albumul franțuzoaicei zice așa:

Gien, Sully, Talcy, Blois, Chambord, Villesavin, Beauregard, Cheverny, Fougeres-sur-Bievre, Chaumont, Amboise, Chenonceau, Valençay, Loches, Villandry, Azay-le-Rideau, Saché, Chinon, Ussé, Langeais, Le Lude, Montsoreau, Saumur, Montreuil-Bellay, Brissac, Serrant, Angers, Le Plessis-Mace, Le Plessis-Bourré.

Castelele de pe Valea Loirei

E clar, două săptămâni nu ajung! Ce ziceți, ne vedem acolo, pe Valea Loirei? 😊

LOGISTICĂ

Pe scurt asta a fost partea logistică a vacanței – în caz că vă gândiți vreodată la o călătorie similară în doi sper să vă ajute informațiile de mai sus, valabile în iulie 2014, între timp prețurile se mai pot schimba. Rezervările la hoteluri le-am făcut pe Booking.com (m-am uitat pe mai multe site-uri, uneori găseam mai ieftin, dar trebuia să plătesc pe loc și nu puteam face asta în clipa aia). Am evitat din start hotelurile foarte ieftine, dar care arătau ca vai de ele (în Paris erau multe), dar nici n-am pus condiții de stele, m-am uitat mai mult să fie cât mai aproape de o stație de metrou, ca să nu trebuiască să mergem prea mult pe jos.

O recomandare ar fi să vă faceți cât mai din timp un plan / buget ca să știți unde vă vor duce cheltuielile – nu chiar într-un Excel, ca mine (fără în Excel nu plec în vacanță, că ar fi un haos 😊 ), dar măcar așa, aproximativ. E ușor să găsești informații pe internet și e bine să știi ce te așteaptă acolo – Franța nu e chiar ieftină, însă nici imposibil de vizitat într-o viață.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mihai August 7, 2014 at 11:45 am

  Eu tin minte ca la Blois am dat mai putin la vizita (simpla, fara audioguide sau ghid), parca vreo 7-8EUR.
  Parca se plateste ceva si ca sa urci sus in manastire la Mont St Michel, tot vreo 7EUR/pers, nu apare pe lista ta.
  De mentionat ca persoanele din UE sub 25/peste 65 ani au un mic discount la cam toate obiectivele (nu numai in Franta).

 • Reply Anca August 7, 2014 at 11:57 am

  N-am mai intrat la manastirea din Mont Saint-Michel, era vreo 10 Euro biletul sau asa ceva. La Castelul din Blois am gresit eu, corectez acum 😛

 • Reply kisuletz August 7, 2014 at 4:42 pm

  Pentru cate ati vizitat,nu mi se pare ca ati cheltuit mult.

 • Reply Mirela August 29, 2014 at 3:43 pm

  Anca, spune-mi cum te-ai descurcat doar cu bagajul de mana; mi se pare ca are o marime minuscula sa te descurci 9 zile…

 • Reply Anca August 29, 2014 at 6:26 pm

  Ne-am descurcat foarte bine, eu am avut un rucsac de marime medie cu care calatoresc de ani de zile si mi-au incaput suficiente haine de schimb (e un articol cu poze cu mine din vacanta). Si mama a avut tot un bagaj mic.

 • Reply Raluca-Mihaela Ungureanu March 5, 2015 at 8:23 pm

  Foarte util! Si noi cautam acum cazare pentru aprilie, dar am dat de niste preturi enorme pentru Paris, asa ca ne gandim sa dormim in vreun oras din apropiere.. 🙁

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.