Călătorii, Europa

Bratislava, un oraș tăcut

November 3, 2012

Nu știu dacă de vină a fost începutul friguros de noiembrie sau m-am nimerit eu într-o perioadă mai proastă, dar Bratislava mi s-a părut un oraș pe jumătate lipsit de viață, tăcut și un pic mohorât fără vreo pricină anume.

* * *

Centrul vechi era pe jumătate pustiu – în afară de foarte mulți chinezi, câțiva unguri și unul-doi nemți, nu mai era nimeni pe străzi. Restaurantele păreau toate închise, cofetăriile la fel, de abia după un timp m-am prins că, de fapt, unele nu erau închise, pur și simplu se stătea pe întuneric – se zăreau siluete de oameni discutând conspirativ într-un con de umbră, poate se servea chiar și mâncare, dar în principiu se făcea economie la curent.

N-aș putea spune că nu mi-a plăcut ceva anume la Bratislava – orașul e chiar drăguț, Centrul Vechi e micuț și renovat, dar mai găsești încă măcar o stradă care să își fi păstrat farmecul de odinioară, castelul e în curs de renovare și e înconjurat de o zonă verde (de fapt galben-aurie la început de noiembrie) și de pe ziduri se zăresc orașul, Dunărea și niște poduri cam slute. Zona de pe malul apei mi s-a părut un pic cam neglijată, am traversat podul pe la UFO (restaurantul în formă de farfurie zburătoare) și am avut o încercare de plimbare pe mal, dar m-au prins din urmă frigul și vântul. Apoi m-am nimerit pe un pod pietonal straniu, cu șipci din lemn pe schelet metalic, și am zis că-i mai bine să mă întorc.

Bratislava (care se numește așa de mai puțin de un secol, înainte se numea Pressburg) și Viena sunt cele mai apropiate capitale din întreaga lume, așa am citit undeva, nici n-ai ieșit bine din Viena că începi să zărești Castelul din Bratislava, care arată foarte semeț de departe. Dar în afară de castel, Orașul Vechi și multe statui cu diverse personaje care ies din canal sau pozează pentru turiști, Bratislava nu este Viena, așa că destul de repede ajungi la finalul vizitei. A fost drăguț, îți spui, dar cam atât.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: cu avionul până la Viena și de la aeroportul din Viena cu autobuzul – SlovakLines are curse frecvente către Bratislava, un bilet costă 7,70 Euro.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Andrei C November 5, 2012 at 10:27 am

  Ahahahahaha. Ghost City, cum ziceam.

  • Reply Anca November 5, 2012 at 11:33 am

   Da, Andrei, ai avut dreptate 🙂

 • Reply Aliceee Traveler November 5, 2012 at 12:51 pm

  Mi-ar placea sa ajung acolo de Craciun! Nu cred sa mai fie atat de pustiu 🙂
  In plus fata de Viena e o mare schimbare!

  • Reply Anca November 5, 2012 at 12:54 pm

   In ce sens e o mare schimbare fata de Viena? Apropo, in Viena au inceput deja pregatirile pentru targul de Craciun, in Bratislava nu 🙂

 • Reply Anda November 5, 2012 at 7:38 pm

  Nici mie nu prea mi-a placut Bratislava, desi am vazut-o vara, in 2008. Atunci era multa lume, dar in afara de statuia care iesea din canal, unde nu am rezistat sa nu ma trag in poza, altceva nu m-a impresionat.

  Cum ii spuneam si lui Andrei, pe Miscellanea, norocul acestei capitale este ca e legata de o autostrada de Viena si ca trece Dunarea prin ea. Atat!

  • Reply Anca November 5, 2012 at 8:08 pm

   Statuile alea sunt o chichita desteapta – daca tot nu sunt foarte multe de vizitat, macar cu statuile te poti amuza 🙂

 • Reply Anca November 6, 2012 at 4:44 am

  Eu am facut acum doua sau trei veri "a day break" in Bratislava, dupa o saptamana, sau asa ceva, de stat in vibranta Viena. Imi amintesc ca mi-a placut foarte mult centrul vechi si ca m-au surprins preturile considerabil mai mici decat in Austria.

 • Reply wish2go January 22, 2013 at 4:41 pm

  La Devin ai fost?

  • Reply Anca January 22, 2013 at 4:43 pm

   Nu – am stat prea putin.

 • Reply wish2go January 22, 2013 at 4:48 pm

  Noi am fost si era iarna, inghetat, putina zapada…arata splendid, m-am simtit ca in povesti.

  • Reply Anca January 22, 2013 at 4:51 pm

   Alta data sper sa ajung si eu 🙂

 • Reply wish2go January 22, 2013 at 5:02 pm

  Asa sa fie! 🙂

 • Reply Elena October 13, 2016 at 9:26 am

  Imi place articolul, de ceva vreme ma gandesc sa merg la Piata de Craciun in decembrie. Sper sa fie frumos si cred ca ajunge o zi. Iar in cel mai rau caz, fug imediat la Viena 😉

  • Reply Anca October 13, 2016 at 9:46 am

   Da, si eu cred ca o zi iti ajunge, iar Viena e la o aruncatura de bat 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.