Călătorii, Europa, România

Biserica fortificată din Brăteiu

July 7, 2012

Comuna Brăteiu se află imediat după ieșirea din Mediaș către Sighișoara și, după ce treci de câteva rânduri de căldărari care își vând marfa pe marginea drumului, ajungi la biserica fortificată. Acolo, dacă ai noroc, te ia în primire cel care are grijă de clădire și care de abia așteaptă să mai plimbe niște turiști prin biserică și sus, în turn.

* * *

În câteva cămăruțe a fost amenajat un mic muzeu: un cojoc, niște lavițe, cărți și fotografii vechi, toate îți amintesc de alte vremuri, de demult. “Mai vine cineva la biserică acum?” “Mai vin, vin și în vizită și mai donează bani pentru restaurarea bisericii.” S-au făcut multe lucrări, dar mai sunt multe de făcut încă. Într-un colț șade un car funerar, în altă încăpere sunt înșirate scaune pentru ultimii enoriași – viață și moarte și priveliști superbe din vârful turnului.

Clopotul cel mare, spart, nu mai scoate niciun sunet, însă din clădirea alăturată urlă din toți rărunchii niște muzică modernă – acolo e discoteca satului, aveam să aflăm, iar tinerii sunt la datorie, deși e de abia ora prânzului. La plecare un singur regret: că nu le-am făcut poze și căldărarilor de la marginea satului – or fi ei oile negre ale satului, da’ faine pălării mai au!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Larisa September 14, 2012 at 12:20 pm

  Foarte frumoasa biserica. De fapt bisericile fortificate din Transilvania sunt incantatoare. Am observat ca in ultimii ani se vorbeste mai mult despre ele, inainte cazusera in uitare. Ar fi fost pacat sa ramana asa. E bine a se restaureaza, iar apoi cu putina promovare sunt convinsa ca vor atrage si mai multi vizitatori.

  • Reply Anca September 14, 2012 at 2:12 pm

   Da, nu prea sunt bagate in seama de autoritati, mai ales cele mai mici. Macar pe bloguri sa se scrie despre ele.

 • Reply Alina March 25, 2013 at 7:07 pm

  Numele comunei este Bratei sau Brateiu

 • Reply Sorin Cristescu September 3, 2013 at 8:39 pm

  Excelente poze !

  Inca putin despre Brateiu si alte locuri:
  http://www.incogniterra.org/pages/tiles/stories/saxons/story_saxons_ro.jsp

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.