Bugete, Călătorii, Europa

Bari în cifre

April 6, 2014

I’m a freak of numbers” 😊 Nu vreau să bat apa în piuă că a călători este ieftin, că nu întotdeauna e, dar dacă te chivernisești cât de cât bine, merge. Eu încă visez să plec într-o vacanță și să-mi care valetul geamantanul, iar camera de hotel să coste 500 Euro pe noapte (și să nu plătesc eu, evident!), dar până atunci ne descurcăm cum putem, că nu m-a făcut mama miliardară. Vacanța din sudul Italiei a fost una low-cost, cu un buget ”obligatoriu” de 108 Euro, plus mâncarea.

* * *

CHELTUIALĂ SUMA
Bilet avion Bucuresti-Bari 50.67 Euro
Autobuz transfer aeroport 1.50 Euro
Cazare Bari 66.69 Euro
Tren Bari-Ostuni 5.50 Euro
Tren Ostuni-Polignano a Mare 3.10 Euro
Tren Polignano a Mare-Bari 2.40 Euro
Tren Bari-Alberobello 4.80 Euro
Tren Alberobello-Locorotondo 1.00 Euro
Tren Locorotondo-Bari 5.50 Euro
Tren Bari-Matera 4.80 Euro
Tren Matera-Bari 4.80 Euro
Tren Bari-Trani 3.10 Euro
Tren Trani-Bari 3.10 Euro
Autobuz transfer aeroport 1.00 Euro
TOTAL 107.29 Euro


Cazare: Surprinzător, n-am găsit cazare prea ieftină în Bari, pentru că nu există decât un hostel și unul singur, dar a fost fain – am stat la Olive Tree, în centrul vechi, la doi pași de biserica Sfântul Nicolae. Da, la doi pași, dar la ce labirint este acolo nu a fost zi să nu greșesc drumul, că eu oricum l-am greșit și când am pleca de la gară spre Centrul Vechi și nu trebuia decât să merg drept pe trotuarul unui mare bulevard și nu pricepeam de ce după vreo oră de mers nu zăream deloc marea! Eh, mai greu cu orientarea de la o vârstă încolo 😊

Olive Tree e ținut de un cuplu italiano-britanic, în ultima zi am făcut și promo la greu pentru România, că se întrebau oamenii “if it’s safe there?” și eu m-am grăbit să îi liniștesc că sigur că da. Aș mai fi vrut să adaug că de când au emigrat toți hoții de buzunare în Occident e mai sigur să călătorești în România decât în Europa de Vest, dar m-am abținut, că nu făcea bine la brandul de țară.

Olive Tree e micuț, înghesuit într-un gang în care italienii ascultă romanțe și se ceartă de zor. Au și o cameră single și oferă și mic dejun care-i inclus în preț.

Biletul de avion: Wizz luat în decembrie pentru aprilie cu 228 lei, fără bagaj de cală. Zbor direct, nimic deosebit de comentat aici.

Transfer de la aeroport: e, aici e aici. Sunt mai multe opțiuni și le voi lua pe rând: un tren până în Bari Centrale, biletul costă vreo 5 Euro, un shuttle bus care costă 4 Euro (mașinile sunt tot timpul acolo) și un autobuz local care circulă la fiecare 45 de minute și la care biletul costă 1,50 Euro dacă îl luați de la șofer sau 1 Euro dacă îl cumpărați de la un automat. Autobuzul acesta cu nr. 16 trage chiar în fața shuttle bus-urilor, dar nu circulă foarte des, așa că dacă vă grăbiți alegeți altceva. Drumul durează cam 30 – 45 de minute până la gara centrală.

Transport local: în Bari funcționează 3 (trei!) companii feroviare diferite: Tren Italia, care operează în toată țara, și două companii locale.

Ferrovie del Sud Est operează ruta spre Alberobello (și nu numai) – îi găsiți la peronul 11 din Bari Centrale. Ferrovie Appulo-Lucane operează ruta spre Matera și NU îi găsiți în interiorul gării Bari Centrale – ei au altă clădire din apropiere, pe Corso Italia nr. 8. Mai jos am marcat cele două gări, cea cu săgeată este gara Ferrovie Appulo-Lucane:

GaraBari.JPG

Biletele de tren mi s-au părut destul de ieftine, dar nici distanțele nu sunt foarte mari. Prețurile din tabel sunt pentru trenurile Regionale, pentru unele destinații (de ex. Trani) există și trenuri mai rapide, dar mai scumpe.

În afară de tren se poate călători și cu autobuzele locale, eu nu le-am încercat, dar poate vă ajută informația primită de la o cititoare: www.stpbrindisi.it.

Siesta: oh, da, în sud există siesta între orele 2 și 5 când totul e mort, mai ales în orașele mici. În Bari lucrurile pot sta altfel, dar într-un orășel ca Locorotondo inclusiv băncile sunt închise după amiaza, iar în Alberobello începând cu ora 13.00 lumea strângea tarabele din piață. Asta înseamnă no shop, no food, maybe no ATM? Ocazional câte o cafenea poate fi deschisă, dar asta ocazional, oamenii ăștia se respectă, nu glumă.

PIN alert! În Polignano a Mare, după ce am butonat de zor un ATM de am alertat un angajat al băncii care a trebuit să deschidă mașinăria să verifice de ce nu-mi funcționează mie cardul am aflat că mașina respectivă se aștepta ca eu să am un PIN cu 5 cifre în loc de unul cu 4 cifre. Ia încearcă să păcălești o mașină cu 01234 în loc de 1234 sau cu 12340 în loc de 1234! Nu, nu merge și nu, nu mi-am pus un PIN cu 1234. Noroc că în Bari am putut scoate bani de la un automat – cum ar fi fost să nu pot face o retragere de la nici unul și să rămân cu ochii în soare (și cu buzunarele goale)?

Vremea: mă așteptam să mor de cald la început de aprilie și în loc de asta am zis mersi că am avut atâta minte cât să-mi iau o bluză cu mânecă lungă la mine, pentru că în rest aveam doar tricouri. Da, am prins și ploaie, și soare, și vânt. Numai foarte cald n-a fost.

Mâncarea: specific pentru Bari sunt niște urechi (orecchiette) care în Centrul Vechi din Bari erau scoase la uscat în stradă (mă rog, alee) în niște tăvi mari. Se mănâncă mult ulei de măsline (Apulia e cel mai mare producător de ulei de măsline din Italia, măslinii ăia de pe câmp nu sunt pentru decor), piețele sunt pline de chestii care lipsesc la noi, adică anghinare și fructe de mare proaspete. Portocalele sunt aproape gratis – în Matera am uitat să-mi iau apă și m-am hidratat doar cu portocale toată ziua. A, și cu înghețată, care bineînțeles că-i cea mai bună din lume!

Regrete: că n-am ajuns în Lecce, mi s-a spus că e foarte frumos. În rest am vizitat tot ce mi-am propus, ba chiar mai mult! Eu zic să profitați de zborurile astea ieftine cât mai sunt, că nu știe mâine ce-o mai fi – gândul ăsta l-am avut și când am vizitat Lisabona cu Blue Air și după aia au scos zborul pentru Portugalia.

Hai, vacanță plăcută de 1 Mai dacă plecați pe undeva zilele astea! 😊

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply abcd April 30, 2014 at 3:03 pm

  ahhh, sa stii ca bine zici cu profitati de zborurile ietine cat mai sunt… eu ochisem lisabona la blueair, dar am spus , lasa ca e timp, o sa cumpar alta data, si am ramas cu buza umflata ca au scos zborul, si acum sa ajungi in liasbona costa muuuuuuult , mult mai mult.. deci asa e.. ai mare dreptate….

  asa ca pe principiul asta cum au aparut zborurile la wizziar catre malta, hop am luat si eu.. cu vreo 50-52 euro biletul…

  dupa a aparut promotie la airbaltic cu vreo 80 euro biletul de avion bucuresti-riga, hop am luat si eu, sa vizitez tarile baltice in iulie…. as fi vrut si st petesburg, ca e acolo aproape de tallinn, cu un bus de noapte mergea la fix… dar e complicat cu viza, plus ca persoana cu care merg poate doar o saptamana, asa ca raman doar la cele 3 capitale baltice…

  fain cu bari… e la mine pe lista, asa o saptamana de vizitat… ma uitasem si eu pe cazari asa in treacat… si observasem si eu ca preturile la cazari sunt maricele… e mai convenabil sa mergi in doi, in camera dubla, decat o persoana la hostel… asa ca am spus ca astept sa pot merge cu sora la anul…

  e bine de stiut si cu vremea.. m as fi asteptat ca in aprilie, fiind si in sud, sa fie de tricou.. mda

 • Reply Anca April 30, 2014 at 4:33 pm

  Bravo! (pentru Malta si Riga) Despre viza pentru Rusia am scris aici: http://www.1001-calatorii.ro/2011/07/cum-se-obtine-viza-de-rusia/, sunt multe comentarii recente ale celor au aplicat pentru viza.

 • Reply Laura May 1, 2014 at 9:56 am

  Buna,

  Vrem, de ceva vreme, sa ajungem la Alberobello ( am vazut postarea ta si mi-am zis :iata, la tanc a venit ! Cate zile recomanzi pt zona respectiva ? Merita sa dormim o noapte acolo sau sa ne rezumam la o excursie de o zi din Bari ?
  Multumesc .

 • Reply Anca May 1, 2014 at 10:37 am

  Alberobello e micut, eu l-am vizitat in cateva ore, dar daca vreti sa dormiti intr-un trullo poate fi o varianta sa va cazati acolo. Altfel poate fi o excursie de o zi din Bari si daca va ramane timp puteti sa mai vizitati ceva (eu am mers alaturi, in Locorotondo).

 • Reply abcd January 8, 2015 at 9:54 pm

  uite ca am cumparat si eu bilet de avion pentru bari.. pentru mai.. o sapt 17-24 mai anul acesta.. am profitat de reducerea de 20% si am luat bilet cu aproximativ 150 ron, deci foarte bine.. o sa pot vedea si eu toate locurile astea minunate si poate chair ceva mai mult pentru ca am la dispozitie un pic de timp in plus…

  clar o sa ma inspir din ce ai scris pe blog despre destinatia asta

 • Reply abcd January 8, 2015 at 9:55 pm

  ma refer la zborul buc-bari, ca dc ma uit pe timisoara bari preturile sunt inca si mai mici, vazusem si cu 38 ron pe sens prin martie, apr

 • Reply Anca January 9, 2015 at 9:38 am

  Ah, ce fain! Am vazut ca au fost niste reduceri la Wizz, ma bucur ca ti-ai gasit bilet 🙂

 • Reply Mihai February 16, 2015 at 10:53 am

  Buna ziua,

  Cum ai facut platile unde ai mancat, pentru bilete de tren etc ? Ai putut folosi card sau se accepta numai cash ?

  Multumesc,

  Mihai

 • Reply Anca February 16, 2015 at 11:00 am

  In general am platit cash. La bancomate am avut probleme cu cardul, pentru ca-mi cerea un pin din 5 cifre, in loc de 4, si primeam mereu eroare. In cele din urma am gasit un bancomat in Bari de unde am putut retrage bani. Nu mai tin minte daca am platiti ceva la POS…

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.