Călătorii, Europa, România

Barajul Râușor, gheață de martie

March 24, 2012

La mică distanță de Câmpulung Muscel se găsește Barajul Râușor și lacul de acumulare cu același nume. Am ajuns acolo la sfârșit de martie și, deși drumul era presărat cu brândușe ce formau pajiști întregi de culoare mov, acolo sus am găsit lacul înghețat bocnă, o dovadă a iernii prin care trecusem. Locul are o frumusețe rece, cu păduri întinse de conifere, munții Iezer-Păpușa acoperiți de zăpadă undeva în zare și un vânt rece și tăios, care părea că vrea să te doboare cu orice preț. Vara am auzit că se poate campa acolo, iar dacă doriți să înnoptați în apropiere există și o cabană – Voina – singura, de altfel, din zonă.

* * *

Barajul a fost construit în anii ’80 – prea multe informații nu am reușit să aflu la fața locului, singurul indicator de acolo se mulțumea să ne avertizeze să nu carecumva să coborâm pe stâncile ascuțite ale barajului, ceea ce oricum nu ne tenta pe frigul ăla. În schimb Barajul Râușor și cabana Voina sunt puncte de plecare pentru o multitudine de trasee montane: fie spre cabana Cuca (1 ¼-1 ½ ore), vârful Păpușa (5-6 ore) sau cabana Plaiul Foii (11-12 ore), fie spre vârful Bătrâna (5 ore), vârful Iezer (5 ore) sau Cojocaru (7 ore). E de revenit acolo când se face mai cald, locurile par un pic mai izolate decât mult-bătuții Bucegi și au o frumusețe neatinsă.

Rausor01.JPGRausor02.JPGRausor03.JPGRausor04.JPG

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply La Ra May 4, 2012 at 12:07 pm

  wow, cum arata asa, cu lacul inghetat si pamantu rosiatic…. parca sta timpul in loc…

  • Reply Anca May 4, 2012 at 4:17 pm

   Intre timp s-o fi schimbat un pic peisajul.

 • Reply Roxana May 4, 2012 at 5:48 pm

  Am fost acolo intr-un Decembrie… ce frig naprasnic am indurat minutele alea, si acum imi amintesc. Dar este intr-adevar superb! Zona este de vis. Foarte faine fotografiile, poate ar trebui totusi sa incercam prin… august? 🙂

  • Reply Anca May 4, 2012 at 6:34 pm

   Cam asa, in miezul verii 😀

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.