Prin viață

Aceeași lume, frumoasă și urâtă

February 8, 2013

Când afară a început să ningă tare cu fulgi mari și pufoși aproape toată lumea a început instantaneu să se plângă de lucrul ăsta, și la birou, și pe Facebook. Că traficul e vai și amar, că te uzi la picioare, că una, că alta – o adevărată catastrofă, ai zice, doar din pricina unor bieți fulgi care cad din cer.

* * *

Asta mi-a amintit de întâmplarea aceea celebră din 2007 când violonistul Joshua Bell a cântat la un Stradivarius într-o stație de metrou din Washington D.C. În 45 de minute de concert doar 6 oameni s-au oprit pentru o clipă ca să asculte ceea ce, într-un alt cadru decât un loc atât de banal, ar fi ridicat întreaga sală în picioare. Mai aproape de noi, și ca spațiu, și ca timp – este expoziția foto organizată de Bucureștiul meu drag în metrou la Piața Unirii: fotografii frumoase înșirate pe pereți pe lângă care majoritatea călătorilor trec grăbiți, fără să arunce măcar o privire. Nu au timp, trebuie să prindă următorul tren, să ajungă cât mai repede înapoi în lumea lor obișnuită.

Vedem oare frumusețea din jurul nostru? Dacă te uiți la oamenii din jur se pare că mai degrabă nu. Bucureștiul e urât, traficul e groaznic, pe stradă s-au împiedicat de o piatră și nu mai văd nimic altceva în afară de asta. În vacanță mâncarea a fost proastă, soarele n-a strălucit suficient de tare și i-au mușcat țânțarii. Weekendul n-a fost suficient de lung, banii suficienți de mulți, priveliștile suficient de interesante.

Nu, nu sunt genul acela de persoană care predică ”frumusețea lumii”, ”frumusețea interioară” și ”divinul” din prăjiturile cu ciocolată, dar dacă vrei să vezi doar urâtul, atunci vei vedea doar asta. Da, știu că dacă ninge te uzi la picioare – așa, și?! Te uzi, te usuci, mare scofală. Da, traficul este groaznic. Și? Te ajută cu ceva dacă te văicărești din cauza asta? Se oprește ninsoarea pentru că nu-ți place ție? Se reduce numărul mașinilor care circulă prin București? Uită-te pe geam, fredonează o melodie, gândește-te că (încă) trăiești și ninsoarea cu fulgi grași este o chestie care ți se oferă gratis, chiar acolo, chiar atunci. Ridicați ochii și către cer, nu priviți doar în pământ, numărând găurile din asfalt.

Te bucuri că ninge?! De ce?” am fost întrebată.

Pentru că e frumos.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Alex Petrescu February 8, 2013 at 1:39 pm

  Superb spus. Din punctul meu de vedere nu cred ca există vreun anotimp care să nu aibă un avantaj al său, o frumuseţe specifică. Chiar suntem norocoşi că trăim într-o zonă temperată în care se succed mai multe anotimpuri. Cum ar fi într-o zonă în care clima, precipitaţiile sunt fix la fel tot timpul anului? Plictisitor zic eu.
  Ultimele două rânduri sunt minunate prin simplitatea lor…exact aşa e şi zăpada 🙂

 • Reply Kisuletz February 8, 2013 at 1:23 pm

  Bravo Anca

 • Reply CRISTINA MORARU February 8, 2013 at 4:35 pm

  Imi pare bine ca ti-am descoperit blogul. Imi place blogul tau, cum arata, ce scrii si cum gandesti.

  • Reply Anca February 8, 2013 at 8:44 pm

   Multumesc 🙂

 • Reply vladcos February 8, 2013 at 7:25 pm

  exact asta m-a surprins si pe mine in legatura cu ninsoarea de astazi. toti se plangeau, se vaicareau ca ninge. asa, si? nu e frumos? nuuu… e urat.
  ma rog, nu am mai insistat. orice e urat se pare pentru unii. trist, as zice.
  si eu prefer sa vad partea frumoasa din orice. indiferent cat de urat este acel ceva.

 • Reply Bia February 9, 2013 at 9:38 am

  Nu e vorba de zapada sau ploaie sau canicula, e vorba de oameni. Desigur, anumite fenomene indispun, unele persoane sunt cu adevarat meteo-sensibile, dar nu este vorba de "vremea" in sine (si eu ma plang uneori, mai ales cand ploua toamna, urasc de-a dreptul), e vorba de sentimentele negative din interior și da, le poți avea și când afară e soarele cât roata carului 🙂

 • Reply Andreea B February 9, 2013 at 3:31 pm

  Toate anotimpurile sunt frumoase, tu trebuie sa fii dispus sa le vezi frumusetea.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.